Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ministern lovar inte mer pengar

  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är kallsinnig till Mats Svegfors krav på mer pengar till filmen.

  På onsdagen presenterade Mats Svegfors den statliga filmutredningen. Uppgiften var att ge svar på hur svensk film ska finansieras i framtiden, men efter förmiddagens presskonferens var frågorna fler än svaren.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag har inte lyckats åstadkomma ett nytt filmavtal. Jag ser det som ett misslyckade, men det är kanske inte bara mitt misslyckande. Verkligheten kanske hade ett finger med i spelet, sade Mats Svegfors under presskonferensen.

  Alternativet till ett filmavtal skulle enligt Mats Svegfors vara en helstatlig finansiering av filmstödet. Han föreslår i utredningen att en sådan finansiering skulle kunna lösas genom att höja momsen på biobiljetter från dagens 6 procent till 25 procent. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill dock inte lova mer pengar till filmen.

  - I dag är det alldeles för tidigt för mig att säga något om hur mycket pengar filmen bör få. Jag har hittills inte träffat en enda företrädare för en enda genre inom kultur eller idrott som inte vill ha mer pengar, säger hon.

  Mats Svegfors har i tidigare intervjuer antytt att han hoppas på en tillfällig förlängning av dagens filmavtal. På onsdagens presskonferens tvingades han meddela att det inte blir någon förlängning.

  - Jag hade hoppats på att vi nu på morgonen skulle kunna skriva på ett nytt avtal, men nära skjuter ingen hare, sa Mats Svegfors.

  Han konstaterade samtidigt att utredningen landat i en situation där svensk film riskerar att stå utan finansiering från och med 2011. Mats Svegfors och gruppen kring filmutredningen lämnar nu över till kulturdepartementet att lösa flera kniviga frågor.

  Om regeringen inte omedelbart vill höja bidragen till filmen måste de först ro iland en förlängning av filmavtalet. På längre sikt måste kulturministern vinna stöd för en höjd moms på biobiljetter.

  - Vi kommer att titta på de förslag som finns i utredningen. Jag tycker att det vore en fördel om vi kunde får en förlängning, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

  Med den lösningen skulle filmstödet kunna hamna på dagens nivå, men filmbranschen kommer knappast vara nöjd med det. Som GP tidigare rapporterat anser flera ledande branschorganisationer att filmstödet måste ökas från dagens 190 miljoner kronor till åtminstone 300 miljoner.