Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Hjuviksgådens skolas klass 1 lagar mat tillsammans med stjärnkocken Dan Lexö.

Minikockar lär sig laga ekologiskt

Erik Barregren, sju år, är en av alla skolelever som i veckan har fått lära sig om ekologisk mat på Alfons Åbergs kulturhus i Trädgårdsföreningen. – Ekologisk betyder att det inte är massa gift på frukten. Och så är det bra för miljön, berättar han innan han skär upp några morotsslantar.

– Lite mera salt, va? Säger 8-årige Melker Ekberg och smakar av en tesked till av såsen.

– Mm, säger klasskompisen Erik Barregren och sträcker sig efter saltkaret.

Matlagningen är i full gång ute på Alfons Åbergs Kulturhus stora träpaviljong. Ångan från kastrullerna har gett stjärnkocken Dan Lexö några svettpärlor i pannan. Han rör sig hela tiden fram och tillbaka mellan barnen och instruerar. Tillsammans arbetar Dan Lexö, Alfons Åbergs kulturhus och matkedjan Coop med projektet Alfons Åbergs minikockar som ska lära förstaklassare från hela Göteborg om ekologisk mat.

– Det är jätteviktigt att barnen förstår hur bra det är att äta riktig mat. Inte bara massa halvfabrikat. Det handlar om framtiden. Men det måste vara roligt att laga mat också. Man lär sig bäst genom glädje, säger Dan Lexö.

I dag står Mållgans pastadröm på menyn, en vegetarisk rätt med ekologiska råvaror. Carina Kloek från Alfons Åbergs kulturhus var med och kläckte idén för projektet.

– Vi har ett uppdrag att arbeta med samhällsnytta. Mat ligger väldigt rätt i tiden och det finns ett stort intresse även bland barnen har vi märkt.

Skolklasserna har fått anmäla intresse för att vara med och det har varit först till kvarn som gäller. Varje dag i en vecka får tre klasser från olika skolor komma och laga mat. Det kostar 40 kronor per elev att vara med vilket är det vanliga inträdespriset på Alfons Åbergs kulturhus.

Några meter bort från de rykande kastrullerna står 7-åriga Märta Emriksson och blir omplåstrad. Hennes pekfinger är rött av blod.

– Jag tror det hände när jag skärde lök, men jag kände ingenting, berättar hon innan hon återvänder till klasskamraterna som just är i färd med att lägga i pastan i det kokande vattnet.

Klassläraren Anna Wallström iakttar barnens arbete med spänd blick. Hon är hela tiden beredd med händerna för att justera deras grepp om de färgglada och vassa plastknivarna. Det gäller att vara på tårna.

– Men det är väldigt spännande det här. Vi har ingen hemkunskap på skolan så det här är ett bra sätt för barnen att lära sig om mat.

Melker Ekbergs vita kockmössa glider nästan ner över ögonen när han böjer sig mot skärbrädan.

– Jag hoppas att de smörjt in kniven med olivolja, för då får man inga tårar i ögonen när man hackar lök. Det har jag sett på TV.

Genom en headsetmikrofon berömmer Dan Lexö barnen och ropar då och då ut "akta fingrarna". Nästa vecka ska projektet utvärderas men Carina Kloek tror redan nu att det kan bli ett årligt återkommande evenemang på Alfons Åbergs Kulturhus.

Löken har börjat fräsa i pannan. Melker Ekberg står bredvid och gnuggar sig i ögonen.

– De hade nog ingen olja på kniven, säger han och drar en bit av förklädet mot ögat.

Recept: Mållgans pastadröm

1 finhackad lök

lite matolja

3 dl kyckling- eller vegetarisk buljong

2 dl grädde

100 g gröna ärtor

2-4 morötter

250 g pasta

Fräs löken i lite matolja. Tillsätt sedan buljong grädde och ärtor och låt det koka i tio minuter. Mixa tills såsen blir slät och smaka av med salt och peppar. Koka pastan och lägg i de sista morotsbitarna i sista minuten.

Toppa rätten med egenkryddade tortillachips.

Mest läst