Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mindre rök från dansk olycksfärja

  Jättebranden på olycksfärjan Lisco Gloria i Östersjön såg på söndagen ut att självdö. Nederländska experter har tillkallats för att gå ombord så fort hettan avtagit.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vit rök i allt mindre mängder syntes på söndagsförmiddagen runt DFDS-färjan Lisco Gloria, som efter det att den explosionsartade branden bröt ut natten till i lördags har lagts för ankar vid den danska ön Langeland.

  -Det ser positivt ut, sade vakthavande vid danska SOK (Søværnets Operative Kommando).

  I lördags härjade branden fritt över hela fartyget, och räddningsstyrkorna hade inte en chans att släcka.

  Experter från nederländska Smit International skickades på söndagen till olycksplatsen. De förberedde sig för att vid första tillfälle gå ombord, för att vid behov släcka, men också försöka tömma ut det släckningsvatten som i lördags gav fartyget slagsida.

  Alla 236 passagerare och besättningsmän räddades i lördags under dramatiska omständigheter. Tre passagerare fördes till sjukhus, medan de övriga fördes till ett mottagningscenter i Kiel där de fick psykologhjälp.

  Lisco Gloria var på väg från Kiel i norra Tyskland till den litauiska hamnstaden Klaipeda när hon började brinna, cirka 20 landmil sydväster om Köpenhamn och Malmö.

  Enligt tyska myndigheter orsakade en lastbilsexplosion branden ombord.