Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Mindre - inte mer förmynderi, tack

Gabriel Wikström (S) är ute på hal is när han försöker piska fram en bättre folkhälsa.

Att vägen till helvetet ofta är kantad med goda föresatser är ingen nyhet. Inte desto mindre är det en sanning väl värd att hålla i minnet. Inte minst när Socialdemokratiska storebrorspartiet nu återigen sitter i regeringsställning. S har en lång tradition av att behandla medborgarna som mindre vetande. Vissa lagar, som att man skall vara bältad när man åker bil, är naturligtvis fullt rimliga. Men på senare år har trygghetsnarkomanin och viljan att med hjälp av piskor styra in befolkningen på den rätta vägen allt för ofta tenderat att gå för långt. Nu är det dags igen. Inte särskilt förvånande är det nykterhetsrörelsens affischpojke, tillika folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström, som (återigen) drar ut i strid mot individens fria val.

I en intervju med TT säger Wikström att han för att komma till rätta med hälsoklyftorna i Sverige vill ha fler förbud och mer restriktioner när det kommer till alkohol och tobak. Till exempel ser statsrådet gärna ett utökat rökförbud och att alkoholreklamen ses över. Det är knappast troligt att han stannar där. Under sin korta tid som minister har Gabriel Wikström redan drämt igen dörren för gårdsförsäljning av vin och presenterat ett lagförslag om att avskaffa tvånget för landstingen att erbjuda fritt vårdval. Det senare fick visserligen dras tillbaka efter skarp kritik från lagrådet, men vägen tycks utstakad. Här skall inte en enda vanlig svensk komma och tro att hen vet bäst hur hen vill leva sitt liv.

Kanske är det dags för socker- och fettskatten dammas av inom kort? Eller krav på att människor för att få ta del av den gemensamma välfärden går på gym? Redan i dag har en del arbetsgivare - till exempel Kalmar Vatten – gjort slag i saken och de anställda som inte tränar riskerar att få lägre lön än sina kolleger.

I grunden ligger förvisso välvilja bakom idéerna. Såväl politiker som tjänstemän och arbetsgivare vill få människor att leva mer hälsosamt och inte utsätta sig för onödiga risker. Det är också ett problem att ohälsan är betydligt mer utbredd i vissa delar av befolkningen. Men lösningen är inte att ta ytterligare ett steg in i ett glädjedödarsamhälle där förbudsvurmande statsråd tillåts rumstera runt utan respekt för enskilda individer. Ofta får den typen av åtgärder Wikström förordar dessutom motsatt effekt. I Danmark införde man till exempel för några år sedan en sockerskatt som resulterat i att den danska skattemyndigheten nu tvingas lägga stora resurser på att motarbeta illegala godisaffärer. Det låter som ett skämt, men är det inte.

Folkhälsa i all ära. Men det är betydligt bättre att satsa på information och stöd än förbud och förmynderi.

Mest läst