Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mindre i plånboken för de flesta

Trenden med högre disponibla inkomster är bruten - i år har flertalet hushåll mindre kvar i plånboken jämfört med för ett år sedan. Det visar en beräkning som Swedbank har gjort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hushåll med stora bolån och pensionärer är de som fått den största försämringen det senaste året, enligt bankens beräkningar.

Det är inte bara höjda räntor på bolån som tär på hushållens ekonomi i år. Också kostnader för el, telefoni, mat, kläder och dagstidningar har stigit. På pluskontot för löntagarna är sänkta avgifter till a-kassan.

Tvåbarnsfamiljen i hyreslägenhet har haft den bästa utvecklingen under flera år. Hushållet har fått mer över varje år mellan 1998 och 2010.

-Största lyftet var 2002 tack vare höga löneökningar och införandet av maxtaxan i barnomsorgen, säger Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för privatekonomi på Swedbank.

Löntagarhushållen har också fått det bättre genom de jobbskatteavdrag som införts under senare år.

Trots årets försämringar är barnfamiljen i hyresrätt den hushållstyp som har mest kvar när de nödvändiga utgifterna är betalda.

Ekonomin för hushåll som äger sin bostad pendlar mer mellan åren, mest för dem som har stora rörliga bolån. Det är också de som tappar allra mest i år jämfört med förra året, förstås beroende på det höga ränteläget.

Under 2011 väntas Riksbanken höja reporäntan med 1 procentenhet och om bolånen ökar lika mycket innebär det en höjd månadskostnad på cirka 580 kronor efter skatt för varje miljon i lån.

Ensamstående föräldrar har halkat efter, liksom pensionärerna.

-De stöd som samhället ger till ensamstående föräldrar följer inte pris- och inkomstutvecklingen. Barnbidraget höjdes den 1 juli i fjol, men både underhållsstöd och bostadsbidrag urholkas i värde för varje år, förklarar Ahrengart.

Och pensionärsparet som redan i fjol fick sänkt pension halkar efter ännu mer i år.

-De har på två år tappat närmare 800 kronor i månaden. Det är mycket pengar, konstaterar Ahrengart.