Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Både i klassrummet och hemma märker eleverna av att det blir lättare att fokusera på skolarbetet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mindfulness ska ge elever bättre hälsa

Fantasiträdgårdar, speglar, frukter och inte minst andningen har hjälpt klass 4B på Utbynässkolan i Göteborg. De har under tio veckor övat mindfulness för att få en bättre studiemiljö och elevhälsa.

Kling. Kling. Kling.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Elin Borg, projektledare för Mindfulness på skolschemat, står längst fram i klassrummet och klingar i en klocka tre gånger. Det sista klinget ebbar ut i klassrummet. Eleverna blundar. De håller på med en övning som fokuserar på andningen. Under tio veckor i höst har klassen haft tio minuters mindfulness varje dag. De ingår i pilotprojektet "Mindfulness på skolschemat". Övningarna syftar till att eleverna ska få öva hjärnan till att orka hålla koncentrationen och sedan orka hålla kvar fokus där.

- Det pratas ofta om att eleverna måste koncentrera sig bättre i skolan, men de får inga redskap för hur de skall göra det. Här får eleverna enkla övningar som hjälper dem att öva upp förmågan till koncentration och fokus, säger Elin Borg.

Mindfulness kommer ursprungligen från buddhismen, men Elin Borg försäkrar om att det är helt religiöst obundet och bara handlar om mental träning av hjärnan som kan falla in under livskunskap i skolan. Många av övningarna går ut på att eleverna får öva på att beskriva i stället för att värdera. Hon menar även att det ger eleverna en trygghet i att veta att de vid samma tidpunkt varje dag kan fokusera på sig själva. Det är något som eleven Alice Klintefelt håller med om.

- Det är skönt att ha det varje dag för då vet man att det är mindfulness och då blir man lugnare.

Eleverna har fått lära sig att tänka medvetet och se konsekvenserna av sitt handlande. Det innebär att det blir mindre bråk och lugnare i klassrummet.

- Det har blivit lite bättre. Förut var det jättestökigt, alla pratade rätt ut. Det är inte lika bråkigt och stökigt. Jag tror att alla tänker med en medveten hjärna nu, säger Emma Delic.

Eleverna upplever även att tålamodet med syskonen har blivit bättre.

- Det är kul och man lär sig mycket. Om det är bråk med ett syskon så agerar man inte argt som förut utan snällt, säger Alice Klintefelt.

Att projektet riktar sig till just en fjärdeklass beror på att Elin Borg vill att man ska lära sig dessa tekniker tidigt i livet. I fjärde klass är eleverna även såpass stora att man kan börja prata med dem om hjärnan och hur man kan använda sig av mindfulness.

- Samtidigt har de inte kommit in i tonåren där det kan komma väldigt starka känslor. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra med de starka känslorna. Med mindfulness blir de medvetna om hur de kan hantera dessa känslor, säger Elin Borg.

Både i klassrummet och hemma märker eleverna av att det blir lättare att fokusera på skolarbetet.

- När man gör läxorna och inte orkar hålla koncentrationen, så använder jag mindfulness för att bli lugn i stället för att bli arg, säger Oskar Ek.

Klass 4B har bestämt sig för att de vill fortsätta med mindfulness. Den engagerade klassläraren Belinda Esbjörnsson kommer därför fortsätta leda i en mindfulnessövning varje dag under våren.

Tycker ni att andra klasser ska prova på mindfulness?

- Jag tycker att alla ska få en chans att göra det och få en stark medveten hjärna, så man inte bråkar, säger Oskar Ek.

Klasskamraten Nadja Karlsson håller med.

- Jag tror att de kommer tycka att det är kul om de provar på det och få det lättare med läxor och skolarbete.

FAKTA: Mindfulness

Mindfulness är att vara medvetet närvarande i nuet, utan att varken döma eller värdera det vi upplever. Genom att öva sig i att observera det som sker med öppenhet och acceptans kan man därigenom göra medvetna val.

Projektet, Mindfulness på skolschemat, genomförs av Elin Borgs företag Well-Aware-ness i samarbete med Sagalund AB och produktionsbolaget Typecast Media. Deras mål är att nå ut till alla fjärdeklassare i Göteborg med omnejd.

Se mer om projektet och klass 4B här:

https://www.youtube.com/watch?v=lRwAhWjpO5Q&feature=youtu.be

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.