Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gamal Abd El-Gawad med barnen Yosef och Darin.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Mina släktingar vaktar sina hus"

Gamal Abd El-Gawad, har regelbunden kontakt med sina syskon.

Hela ordningsmakten har brutit samman och det syns inte längre några poliser ute på gatorna. Det gäller både i Kairo och Alexandria.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Mina släktingar och många andra vaktar sina hus och bostäder i skift. Alla vågar inte sova samtidigt, berättar Gamal Abd El-Gawad, egyptier som har regelbunden kontakt med sina syskon i Kairo.

På de lokala tv-stationerna förekommer det flera teorier om varför poliserna har abdikerat och att kriminella gäng drar fram över såväl städer som landsbygd. En är att de gick hem, när regeringen hade avsatts. En annan är att de var trötta efter fyra dagar ute på gatorna. En tredje är att det var poliser som släppte ut personer från häktena.

– Det sägs vara flera tusen, som tidigare var häktade. De har vita vapen, knivar men inte skjutvapen, säger Gamal Abd El-Gawad.

Han uppger att det är lugnare ute på stan i Kairo. Fler och fler lämnar demonstrationerna för att gå hem och skydda sina bostäder. Samtidigt pågår plundringen av butiker. Om två tre dagar börjar maten gissningsvis sina i butikerna. Lördag söndag är vanliga arbetsdagar i Egypten.

– Flera marknader har stängt i dag. Den jättestora stora franska marknaden Karfour är helt och hållet plundrad. De har tagit möbler, mat, leksaker, ja allting, säger Gamal Abd El-Gawad

Han tror inte bara det är kriminella som plundrar utan gissar att det kommer andra som passar på att plocka till sig varor, när det saknas vakter och poliser.

– Det är istället armén som har folks förtroende nu. De har en lugnande inverkan, säger Gamal Abd El-Gawad.

Människor uppmanas hålla fast plundrare och ringa till armén. Till en början fanns ett och samma nummer över hela landet, men då växeln brakade ihop, finns det nu fler öppna linjer.

– Jag är orolig för landet. Det måste bli lugnare.. Det sägs att förslag på nya ministrar ska komma idag, säger Gamal Abd El-Gawad.

Men president Mubarak tiger fortfarande. Han har inte uttalat sig officiellt sedan han avsatte regeringen.

– Det tycker jag är konstigt, säger Gamal Abd El-Gawad.