Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utsikten från Bunkeberget.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Min stadsdel: Gamlestaden

Stadsdelsprofilen Felix Sjöström, 32, är innehavare av Vintage-butiken Easy Living, på Lars Kaggsgatan 2 i Gamlestaden. Han sysslar med möbler och inredningsobjekt med tyngdpunkt på nordiskt 1900-tal. Här berättar han om sin del av staden:

"Jag gillar kvarterskänslan i Gamlestaden, det finns en ”stankänsla” och lite förortsvibb i ett.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blev en perfekt mix för oss. Du kan lätt gå ut och käka, gå upp till en sportbar vid Redbergsplatsen; sådant jag kunde sakna när jag bodde i Angered, även om stadsdelskänslan kan vara bra där också. Med Gamlestan har det börjat växa fram ett alternativ här i öster. Tidigare har det känts mer som en mellanstation. Men staden växer ihop och olika delar får ett nytt liv och blir levande, som här.

Nu flyttar det in fler unga par, familjer, hipsters och gamla skejtare; det känns som om alla kommer från Dalsland eller Småland eller Uzbekistan och blandas upp med de lokala goa gubbarna. Det har börjat byggas nu också, och det kommer byggas länge. Det verkar som att det kommer bli bra, att man har fattat en del saker. Ibland räcker det man flyttar hållplatser, drar en ny väg – eller inte. Det viktigaste är att bygga rätt. De flesta vill ha ett blandat område, tror jag. Med nära till handel och butiker och restauranger. Än så länge blir det lite dött just här efter sex på kvällarna, men jag tror det kommer ändras.

Jag tycker att Brahegatan, som många förknippar felaktigt med ”Gamlestadstorget” är lite tråkig. Än så länge. Men konditoriet Cederleüfs & Svenheimers är en viktig punkt här, och där mittemot på samma gata, har restaurangen Sorento en jazzklubb i källaren – som dessutom ordnar jazzfestival. Det är lite nice att ha en egen jazzfestival. Dessutom gillar jag Medborgarhuset. De har dragspelsgäng och mycket aktiviteter för äldre. Det är fint.

Vi flyttade hit för bara ett år sedan med familjen, till gården som förra året blev framröstad som Göteborgs bästa innegård. Lokalen runt hemmahörnet, som under femtio år var frisörlokal, hade stått tom länge. Jag tänkte att det skulle bli perfekt för en Vintage-butik och fick hyra den. När jag började göra i ordning den upptäckte jag att det fanns ett rum på andra sidan väggen, som visade sig vara det gamla trapphuset. Nu har jag gjort ett hål i väggen-kafé av utrymmet. Och jag serverar bara bryggkaffe. Inget espresso-tjafs.”

Berättat för Fredric Askerup

Fakta: Fem tips om Gamlestaden

• Gamlestadsgalej, i dag lördag. Gamlestans egna stadsdelsfest runt Gamlestadsskolans innergård, med uppträdanden, loppis och gympapass. Läs mer här.

• Utsiktsplatsen från Bunkeberget blev upprustad i somras med rödmålade bänkar, stolar och grillplatser. Här uppe får man bland annat den perfekta översynen av SKF:s mäktiga kroppsbyggnad. SKF ligger till grund för det Gamlestan som skapades i början av 1900-talet.

• Vid foten av Bunkeberget och rätt in i berget ligger SKF:s gamla Kalla kriget-skyddsrum, nu uthyrt till Bunkeberg Skatepark, som hyser Nordens största inomhusskatepark med sina 5 000 kvadratmeter. För tillfället stängt för renovering men öppnar igen i början av september.   

• Lokalen Gbg, på Ryttmästargatan 3, är en vintagebutik med retrosaker som också hyr ut möbler.

• Hing Wa, den lilla kinakrogen, på Hornsgatan 12, är populär i området runt lunchtid då de serverar svenskklassikerna Biff med bambuskott och friterade räkor, men som under kvällstid förvandlas till en bättre kinakrog med ”Kinesiska rätter”. Mest berömd för sina Gung-paos-räkor.

Fakta: Ny blandstad på gång

Gamlestaden, eller Gamlestan i folkmun, är platsen där Göteborgsföregångaren Nya Lödöse låg 1473–1624, och som nu står i centrum för Västsveriges största stadsarkeologiska utgrävningar någonsin. I dag bor nästan exakt åtta tusen personer i den 432 hektar stora stadsdelen.

Men den kommer att växa då det byggs 600 nya bostäder och en ny blandstad med ett varierat innehåll av kontor, servicebutiker, livsmedelshandel och hotell skapas. De flesta av Gamlestadens landshövdingehus byggdes mellan 1910–1960 som arbetarbostäder till SKF och textilindustrin.

Tipsa oss om stadsdelar och smultronställen

Nästa gång besöker vi Lindholmen. Har du ett speciellt smultronställe du vill dela med dig av? Eller vill du att vi kommer och besöker din stadsdel? Skicka in dina bästa tips till [email protected].

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.