Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Mimmis hjärta tillhör fotbollen

Läkarna sa att det var kört: Hjärtfel och elitfotboll kan du glömma. Men Mimmi Löfwenius, 19, gav aldrig upp.

Elitflicklägret i Halmstad för snart fyra år sedan. Mimmi Löfwenius från Alingsås är uttagen, redo att visa upp sina kunskaper. Men nånstans går det snett den där soliga dagen, sommaren 2009.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kroppen fungerar inte. I den 30-gradiga värmen kollapsar Mimmi mitt på planen. Matchen avbryts, ambulansen kör henne i ilfart till Hallands sjukhus i Halmstad. Hon får diagnosen kammararytmi – en störning på hjärtats kammare.

Domen är hård.

"Du ska nog inte vara med på idrotten i skolan längre ..."

– Jag tänkte bara att allt var kört. Det var den fotbollen det, minns Löfwenius.

Men även om nästa läkare också sa att elitfotboll var uteslutet gav Mimmi aldrig upp. Hon fick betablockerare utskrivna – och kunde fortsätta träna.

– Pillren gjorde att jag aldrig fick hög puls – och min kondition blev därefter. Men sedan blev jag opererad på Sahlgrenska i Göteborg, berättar hon.

Efter operationen – via ljumsken och armvecket – var problemet plötsligt borta. Mimmi tog sig tillbaka till fotbollsplanen och ända in i ungdomslandslaget. Hon slog igenom med Dalsjöfors i allsvenskan 2011, spelade 20 av matcherna – 17 från start.

Det gav också intresse från Torbjörn Nilsson.

Löfwenius fräna spelstil, snabbhet och teknik kombinerat med köttaregenskaper, gav ett kontrakt med Göteborg FC förra säsongen. Men Mimmi fick aldrig riktigt chansen – och bytte efter sju inhopp i allsvenskan klubb, mitt under säsongen.

I september skrev hon på för Stefan Rehns Jitex i Mölndal.

– Speltiden och matchningen var för liten i Göteborg. Jag trivdes med tjejerna, men att bara träna i en bättre miljö räckte inte. Jag var tvungen att tänka på mig själv – och det ger mig mest att spela, berättar Mimmi.

I dag ångrar hon inte bytet en sekund. Speltid och förtroende i massor ... och allra senast en poäng i derbyt mot förra klubben Göteborg FC.

– Dessutom är Stefan Rehn helt fantastisk – det är en bonus, säger Mimmi med ett leende.

Med andra ord är Torbjörn Nilsson inte lika bra?

– Haha, jo – de är väldigt olika. Men Stefan passar mig bättre, helt enkelt. Han vill spela fotboll. Han var nog sån som spelare själv också.

I dag äter hon ingen medicin alls för sitt hjärta.

– Jag kan trigga i gång det – om jag tänker att jag inte är frisk. Om jag hetsar upp mig själv, typ. Men jag har aldrig känt av det på fotbollsplanen, berättar Mimmi.

Vi sitter på ett fik på Centralen. Mimmi pendlar fem dagar i veckan från Alingsås. Oftast i bil med en lagkompis, ibland med tåg. Om en dryg månad är det dags för studenten från samhällsprogrammet.

– Jag fick studentmössan i går, faktiskt. Och klänningen är inköpt. Jag är bra i skolan – när jag vill. Eller i de ämnen jag vill vara bra i. Jag har MVG i svenska och engelska, skrattar Mimmi.

Hon tar en ny sked av yoghurten med färska hallon och honung. Framtiden är säkert ljus – men väldigt oviss. Sjuksköterska eller nåt inom media, kanske.

Men proffslivet, det är inget alternativ. Inte än i alla fall.

– Varken Frankrike eller Ryssland lockar mig om jag ska vara ärlig. Och USA? Nä, usch – jag tycker inte ens om hamburgare. Jag trivs i Sverige. Det går att komma långt i damallsvenskan också.

Hur tar du dig långt?

– Jag tar en match i taget, med klubblaget och med landslaget. Jag måste prestera på topp varje gång, säger Löfwenius.

Hur långt ska du komma?

– Nån gång ska jag spela i damlandslaget. Men jag har aldrig pratat med Pia. Jag vet inte ens om jag vågar. Vi var på Bosön i vintras med U19 – och då var hon där och pratade. Jag ställde mig vid sidan. Jag, som aldrig är tyst annars.

Mimmi Löfwenius

Ålder: Nyss fyllda 19. Tar studenten snart.

Spelar med: Jitex BK och U19-landslaget. Har även spelat allsvenskt med Dalsjöfors och Göteborg FC.

Familj: Bor hos mamma i Alingsås. Har fyra yngre syskon. Plus pojkvännen Hugo, 22 år.

Mer: "Jag fuskar inte i Wordfeud. Jag är smart."

Aktuell: I damallsvenska Jitex – som i dag möter Piteå på bortaplan.

Vad: En hjärtrytmstörning som orsakas av att hjärtats kammare, som pumpar ut blodet i kroppen, slår oregelbundet. Det finns två olika typer av fel, sves och ves, och Mimmi Löfwenius har drabbats av båda.

Mest läst