Millennium: Det som inte dödar oss.
Millennium: Det som inte dödar oss.

"Millennium" hyllas i utlandet

ANNONS
|

Le Monde går ut hårt med det moraliskt tveksamma i att låta skriva en fortsättning bara elva år efter Stieg Larssons död, men det är också den enda invändningen. För "Det som inte dödar" är en riktigt lyckad bok, enligt den franska dagstidningen.

Även New York Times och US Today strör ovationer över Lagercrantz, och brittiska The Guardian är full av beundran:

"En respektfull och tillgiven hyllning till originalet", sammanfattar tidningens recensent som också konstaterar att Lagercrantz skriver tajtare och är en tekniskt skickligare romanförfattare är Stieg Larsson.

"Det kanske fortfarande finns argument mot att fortsättningsböcker alls ska skrivas, men Lagercrantz kunde inte ha fullföljt sitt uppdrag mer effektivt", enligt The Guardian.

ANNONS
Ger Gabrielsson rätt

Ingen annan fortsättningsförfattare har lyckats bättre än Lagercrantz menar i sin tur brittiska The Telegraph.

Bland de amerikanska tidningarna finns dock en som avviker från hyllningskören: Washington Post. "Låt er inte luras. Gabrielsson hade rätt; Larsson förtjänar ett bättre öde än detta", avslutar tidningens recensent.

Även Jens Liljestrand på Expressen är djupt kritisk - och lättad - efter att ha läst och recenserat boken på en och samma natt.

"Trots sina uppenbara brister som stilist var Stieg Larsson - det ser vi nu tydligt - omöjlig att ens komma i närheten av att imitera. Människan är, till syvende och sist, alltid omistlig. Det som liknar en besvikelse kan på sätt och vis också vara en lättnad."

"Medelåldersbok"

Inte heller UNT:s Tim Andersson, som tack var en av misstag förtida bokförsäljning i Pressbyrån på Stockholms central, blev allra först med att recensera, är upphetsad: "En dussindeckare, med försök till psykologisk fördjupning" tycker han.

I SVT:s Kulturnyheterna efterlyser Ulrika Milles mer politiskt mörker och större engagemang. Hon tycker att David Lagercrantz skrivit "en tillbakalutad medelåldersbok" och frågar sig:

"Vart tog alla drömmar vägen om en rimligare värld?"

Har nu getts ut i 25 länder, och kommer snart i ytterligare ett tjugotal.

Förstaupplagan i USA är på 500 000 exemplar och i Danmark på 125 000 exemplar.

De tre första böckerna har enligt Norstedts sålt i 80 miljoner exemplar i 50 länder.

Källa: Norstedts och Berlingske Tidende

ANNONS