Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljontals ton plast i haven

Mellan 5 och 13 miljoner ton plast hamnar i haven varje år, enligt en ny studie i Science. Studien visar också att mängden kan fördubblas om tio år om inget görs åt den nuvarande trenden. Cirka 30 procent av den totala mängden, 1,3 - 3,5 miljoner ton, kommer från Kina.

Detta är inte så märkligt, med tanke på storleken på en kinesiska plastindustrin, och hur stor andel av landets befolkning som bor vid kusterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Å andra sidan, konstaterar forskarna, är det uppenbart att landets avfallshantering lämnar en del övrigt att önska. Varje år hamnar nästan nio miljoner ton plast på backen, på gatan, i diket eller på andra platser i omgivningen.

Fördubblas till 2025

Andra länder som ligger högt på utsläppslistan är Indonesien, Filippinerna, Vietnam, Sri Lanka och Thailand. Som synes är det bara asiatiska länder överst - medan USA och EU ligger betydligt längre ner.

Forskarna beräknar att plastskräpet som släpps ut i haven varje år täcker en yta 34 gånger större än Manhattan. Då har man kalkylerat med att skräpet når upp till fotknölarna.

Forskarna uppmanar därför världens länder att börja angripa problemet. Annars är risken uppenbar att mängden fördubblas redan till 2025.

Blir fiskmat

Frågan är förstås vad som händer med alla denna plast i haven. Observationer visar att stora mängder flyter omkring på ytan där det utgör ett hot - oklart hur stort - mot havsfåglar, sköldpaddor och andra djur. Men det mesta försvinner från synhorisonten och ingen vet var.

En studie som publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences i fjol antyder att 99 procent av plasten antingen sjunker till botten, eller blir fiskföda. När plasten flyter på havsytan och utsätts för solens strålar bryts den sönder i små bitar som sannolikt uppfattas som föda av många arter. Vad detta får för effekter på sikt är okänt.