Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Miljoner ska göra västkusten renare

  Elva av tolv kommuner i Bohuslän ska starta städfirma ihop. Från stat och region kommer ett nätt startbidrag på nio miljoner kronor. Förhoppningen är att det ska räcka till både renare stränder och mindre gifter i havet.

  Strandstädning är tidsödande, smutsigt, tungt – och väldigt dyrt. Inte minst längs Bohusläns kust, som räknas som den mest nedskräpningsdrabbade i hela Nordsjöregionen. Sedan svenska staten drog in sina anslag 2008 har kommunerna slitit hårt för att hålla jämna steg med det ständiga inflödet av avfall.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Till viss del med egna resurser men också med hjälp av föreningar och privatpersoner som hjälpt till mer eller mindre ideell basis.

  Nu hoppas koordinatorn Ulrika Marklund att det nya samarbetsprojektet Ren och attraktiv kust ska innebära stora kliv i rätt riktning.

  – Kommunerna har arbetat själva fram till nu, med blandad framgång får man väl säga. Nu ska vi försöka skapa en samarbetsplattform där syftet är att få fler kilometer städad kust, säger hon.

  Nu krävs bara klartecken från den politiska ledningen i samtliga elva inblandade kommuner, från Göteborg till Strömstad.

  – Jag räknar med att alla kommer med. Det saknas bara två just nu, säger Ulrika Marklund.

  Statliga Havs- och vattenmyndigheten har gått in med sex miljoner kronor, Västra Götalandsregionen med hälften så mycket och varje deltagarkommun bidrar dessutom med totalt 150 000 kronor var under de kommande tre åren.

  Pengarna ska bland annat användas till att utveckla webbtjänsten Strandstädarkartan, men framför allt ska man investera i handgripliga städinsatser.

  I budgeten ingår också kostnader för att hjälpa föreningar och andra frivilligarbetare – vars bidrag kommer att vara hett efterfrågade även i framtiden.

  – Vi har många kommuner som är väldigt duktiga på att få föreningar och företag att hjälpa till. Men det är en sak att samla ihop skräp, en annan att transportera iväg det. Där kommer vi att ha resurser för att hjälpa till, säger Ulrika Marklund.

  Hon ska också utöva påtryckningar för att få stödet till den bohuslänska strandstädningen att både utökas och permanentas.

  – Vi ska absolut ägna oss åt lobbying. Strandstädningen är en väldigt viktig fråga. Det handlar inte bara om det estetiska utan också om miljön. Plastavfallet bryts ner till mikroplaster i vattnet och de är väldigt skadliga, säger Ulrika Marklund.

  Fakta: Elva kommuner

  • De här kommunerna deltar i projektet Ren attraktiv kust, som löper mellan 2015 och 2018: Göteborg, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn, Uddevalla, Tanum, Lysekil, Sotenäs och Strömstad.

  • Hittills har alla utom Stenungsund och Kungälv bekräftat sin medverkan. Men även dessa båda väntas säga ja.

  • Den tolfte bohuslänska kommunen, Munkedal, ingår inte i projektet – i första hand beroende på att kommunen nästan saknar kust.