Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Miljoner ger Chalmers vind

Chalmers får 33 miljoner i stöd för att utveckla forskning kring vindkraft. Bakom satsningen står Energimyndigheten.

Pengar ska bidra till att utveckla och stärka den svenska kompetensen inom vindkraftsforskningen. Mottagare är Svenskt vindkraftstekniskt centrum vid Chalmers tekniska högskola.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Detta är ett bra sätt att stödja forskning och indirekt utbildning till nytta för framgångsrika svenska underleverantörer i den snabbt växande globala vindkraftindustrin, säger generaldirektör Tomas Kåberger, Energimyndigheten.

Stärkt vindkraftkompetens ger också förutsättningar för nya företag som kan leverera hela vindkraftsystem från Sverige. Vindkraft är en stor global marknad som växer snabbt. Något som kan skapa ekonomisk tillväxt och nya jobb i Sverige.

Svenskt vindkraftstekniskt centrum arbetar för att utveckla vindkraftverkens konstruktion. Främst för att optimera kostnaderna för tillverkning och underhåll av vindkraftverk. Målet är att bygga upp kunskap kring komponenter och system.

Chalmers rektor Karin Markides är glad över stödet.

 

- Energi är ett av Chalmers starkaste områden. Genom att integrera utbildning, forskning och innovation bidrar vi till kompetens, ny kunskap och omställning av dagens industrier. Den nu skapade satsningen på vindkraftsteknik blir ett kraftfullt centrum för Sverige och det gläder vi oss mycket åt, säger Chalmers rektor och vd Karin Markides.

 

Den totala investeringen för Svenskt vindkraftstekniskt centrum är 100 miljoner kronor. Förutom Energimyndigheten kommer Chalmers tekniska högskola att bidra med 33,3 miljoner kronor och de sista 33,3 miljonerna kommer från näringslivet.

Mest läst