Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Foto 1

Miljardsatsningen: Superköpcentrum kan byggas i Göteborg

Just nu planeras nya köpcentrum på totalt 2,4 miljoner kvadratmeter i Sverige. En stor del av dem ser ut att hamna i Västra Götaland - och en jättegalleria i stil med Mall of Scandinavia kan snart komma att byggas i Göteborg.Den möjligheten är stor. Göteborg är en het marknad, säger Tobias Rönnberg på HUI Research, som ligger bakom en ny kartläggning.

I höstas öppnade Mall of Scandinavia, jättegallerian på över 100 000 kvadratmeter vid Friends Arena i Solna norr om Stockholm. Bygget verkar ha satt igång en trend, för just nu planeras en stor mängd nya köpcentrum runt om i landet. 2,4 miljoner kvadratmeter köpcentrum, eller, en yta stor som 24 Mall of Scandinavia. Det visar en ny kartläggning gjord av HUI Research i samarbete med Datscha och NCSC.

Extra stora är planerna i Västra Götaland, som placerar sig i topp av de tre storstadslänen. I länet planeras det för 700 000 kvadratmeter handel, och flera projekt håller redan på att genomföras.

- Hittills har det varit lite underutvecklat i Göteborg jämfört med Stockholm och Malmö, så det finns en del luckor att fylla, säger Tobias Rönnberg på HUI Research.

I deras kartläggning räknas både helt nya köpcentrum och utbyggnad av gamla. I Göteborgsområdet märks just nu nya Mölndals Galleria som ska stå klar 2018, Sisjöns handelsområde som ska utökas, och Kulan, den planerade gallerian i SKF:s gamla lokaler i Gamlestaden. Och i framtiden kan Göteborg mycket väl få en jättegalleria i stil med Mall of Scandinavia:

- Den möjligheten är stor, mycket större än på många andra platser. Det finns inget köpcentrum av den kalibern i Göteborg just nu, men köpkraften finns absolut där, säger Tobias Rönnberg.

Vad kan det komma att kosta?

– Det är för tidigt att säga men det är absolut miljardbelopp som vi talar om.

Mest läst