Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Miljöpartiets energimål innebär tysk kolkraft

Vi vill definitivt få bort kolkraften. Tyvärr har de rödgrönas kortsiktiga energipolitik inte underlättat detta. Vattenfall började dessutom att investera i kolkraft under den socialdemokratiska regeringen, som stöddes av Miljöpartiet, skriver Cecilie Tenfjord-Toftby och Lars Hjälmered (M) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På GP Debatt (8/3) berättar Lise Nordin (MP) och Åsa Romson (MP) om sina dystra erfarenheter av kolbrytningen i Tyskland. Vi är helt överens om att kolkraft är miljövidrigt. Däremot är det anmärkningsvärt att skribenterna inte nämner partiets egen roll i frågan. Vattenfall började investera i kolkraft under den socialdemokratiska regeringen, som stöddes av Miljöpartiet.

Alliansens mål är att få ett energiöverskott för att i framtiden kunna exportera ren, klimatsmart el till fossilberoende länder som tillexempel Tyskland. Vi ger långsiktiga besked i energipolitiken genom en väl förankrad energiöverenskommelse som bygger på tre ben: vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebar energi. Det ena utesluter inte det andra. Det vi definitivt vill utesluta är kolkraften. Tyvärr har de rödgrönas kortsiktiga energipolitik inte underlättat.

I dag står vattenkraft och kärnkraft för 90 procent av Sveriges energiförsörjning.

Miljöpartiet driver ivrigt linjen om att kärnkraften ska avvecklas. De var också delansvariga till att kärnkraftverket Barsebäck stängdes. Det innebar att vårt energiutbud i Sverige minskade rejält, samtidigt som branschen inte vågade göra nya investeringar på grund av det osäkra politiska läget.

Miljöpartiet har inte presenterat konkreta åtgärder för hur de ska nå sina energimål. Förnyelsebar energi kan inte täcka upp den energi som uteblir om Miljöpartiet får som de vill i kärnkraftsfrågan. Vad återstår då? Jo, smutsig kolkraft från Tyskland.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

ansvarig för energifrågor

Lars Hjälmered (M)

ansvarig för miljö- och klimatfrågor

Mest läst