Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Frågan om vinster i välfärden måste lösas genom noga genomtänkta reformer, regler och prövningar av kvaliteten. Inte genom förbud av privata aktörer i skolvärlden, skriver debattören.

Miljöpartiet vill stänga 870 friskolor

Det är oroväckande att miljöpartiets ledning föreslår att riva upp friskolereformen som de var med om att genomdriva, skriver Adam Cwejman (FP).

På Miljöpartiets kongress i Göteborg kommer ett förslag om att förbjuda aktiebolag att driva skolor att behandlas. I Dagens Samhälle (12/3) kunde man läsa om MP:s föreslag till valplattform. I denna står att: ”aktörer med vinstsyfte ska inte få driva skolor”. Vilket i praktiken innebär att 163 000 elever kommer att få sina skolor stängda av MP, varav 21 300 här i Västra Götaland.

De är oroväckande att miljöpartiets ledning föreslår att riva upp friskolereformen som de var med att genomdriva. Att skolan i Sverige har många utmaningar råder ingen tvekan om. Men att lägga ned 870 skolor över hela Sverige, är inte rätt väg att gå.

Omfattande konsekvenser

Bland annat skulle det innebära att gymnasieskolor i Göteborg som Plusgymnasiet, Donnergymnasiet, Jensen, Framtidsgymnasiet och Sjölins skulle behöva lägga ned sin verksamhet. Men de är inte ensamma. Det är många skolor som har aktiebolag som ägare. Merparten av dessa skolor fungerar utmärkt och har nöjda elever och personal. Vad är kommunalrådet Kia Anderssons (MP) budskap till dessa elever och lärare? Kommer Miljöpartiet inför riksdagsvalet vara tydliga med att de vill att dessa skolor ska läggas ned?

MP väljer att helt och hållet bortse ifrån vilken kvalitet dessa skolor har, eller hur populära de är. I stället lägger de all tyngdpunkt på driftsformen. Som liberal är resultaten och skolmiljön det viktiga, inte vem som driver skolan.

Friskolor är i dag en naturlig del av vår svenska skola. De har erbjudit utbildning, inriktningar och pedagogiska metoder som de kommunala skolorna inte har vågat erbjuda eleverna. Folkpartiet har alltid sett dem som en likvärdig part till de kommunala skolorna.

Frågan om vinster i välfärden måste lösas genom noga genomtänkta reformer, regler och prövningar av kvaliteten. Inte genom förbud av privata aktörer i skolvärlden.

Adam Cwejman (FP)

riksdagskandidat, Göteborg

Bild - 2
Mest läst