Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljökoll för miljoner

Innan det forna pappersbruksområdet kan bebyggas måste en markundersökning göras. Kostnad: en miljon kronor – till att börja med.

– Det är en liten joker för framtiden, men vi tror inte att sanering krävs på så stora områden, säger Hans Broberg (FP), ordförande i det kommunalägda bolaget Mölndala fastighet som ansvarar för det inköpta bruksområdet i centrala Mölndal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den tidigare ägaren, Stora Enso har genomfört en miljösanering för att återställa marken på området så att den kan användas till industriverksamhet. Men det är inte Mölndala fastighets plan för framtiden. I flera år har diskussioner pågått om att bygga ett stort antal bostäder och kontor där och då kommer med stor sannolikhet nya saneringar att krävas.

För att bedöma omfattningen av dessa saneringar måste därför en markundersökning för omkring en miljon kronor genomföras.

– Bostadsmark har ett helt annat regelverk och vi behöver en kartläggning för att kunna gå vidare.

Vet du något om vilka områden som behöver saneras?

– Det är omöjligt att säga nu, men vi vet bland annat att det stod ett salpetertorn från 1800-talet på tomten. Vi behöver räta ut en del frågetecken för att se var vi kan och inte kan bygga.

För närvarande pågår en diskussion mellan bolaget och kommunledningen om vem som ska bekosta markundersökningen.