Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljögifter på många förskolor

Gamla bildäck, platsmadrasser och begagnad elektronik. Det får barnen leka med på många förskolor.

Trots att många bildäck innehåller cancerframkallade polyaromatiska kolväten och det finns gammal elektronik som kan innehålla en rad skadliga miljögifter så används både däck och elektroniska prylar på en majoritet av de förskolor som undersökts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Naturskyddsföreningen har gjort en inventering på 129 förskolor i 41 kommuner i landet för att kartlägga vilka miljögifter som barnen kan utsättas för och hur medvetna förskolorna och kommunerna är om problemen.

Hälften av de tillfrågade förskolorna sade sig ha leksaker som egentligen inte var avsedda som leksaker, och som kan innehålla farliga ämnen, bland annat kasserade elektronikprylar.

Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande är förvånad över resultatet.

- Vi hittade faktiskt inte en enda förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljön. Det som vi hittar är väldigt stora problem, här krävs snabba krafttag, säger han till Sveriges Television.

På ett par förskolors utegårdar fann Naturskyddsföreningen gamla sliprar. De är ofta behandlade med det cancerframkallade ämnet kreosot och får egentligen inte finnas på lekplatser eller på andra platser där det finns risk för hudkontakt.

- När man har sliprar som kan innehålla kreosot eller andra farliga kemikalier och barnen leker med dem känns det inte bra, säger Karlsson. De här förskolorna har vi kontaktat direkt och de hade ju inte haft någon kunskap alls om detta.

– Datorskärmar och datorer är direkt olämpliga som leksaker, säger Karlsson till TT. Vi har sett hur förskolorna fått gamla mobiltelefoner och kasserade datorer. Det ska inte barn sitta och leka med.

Naturskyddsföreningen menar att ett problem med de gränsvärden som finns idag är anpassade till vuxna och att barn är mer känsliga. Förskolorna borde vara mer försiktiga.

- Man måste göra handlingsprogram i varje kommun för att avgifta den offentliga miljön, säger Karlsson. I första hand måste man fokusera på förskolorna eftersom barnen är mest känsliga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.