Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljöanpassat och vitt i framtidshemmen

En lägenhet i storstadsregion dominerar när vi spår var vi kommer att bo i framtiden. Men drömmen är en villa med sjötomt.

Svensk Fastighetsförmedling har frågat drygt 4 800 svenskar vad de tror om sitt framtida boende. Och miljöanpassade material, fjärrvärme och vita väggar är framtiden när svenskarna spår hur vårt framtida boende ser ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

44 procent tror att fjärrvärme är det värmesystem som gäller framöver följt av solceller och bergvärme med 17 respektive 15 procent.

Diskreta färger på väggarna dominerar. Vitt är den vanligaste väggfärgen även i framtiden tror de allra flesta. Därefter följer beige och grått. Men många drömmer också om att kunna förändra inredningen med en knapptryckning. Favorit bland lyxiga inredningsdetaljer är kakelugn.

Högst status bland svenskarna har villa med sjötomt följt av takvåning i innerstaden.

När det gäller den framtida boendeekonomin säger hela 40 procent att de både vill amortera på sina bostadslån och ha en lägre belåningsgrad än de 85 procent som bolånetaket är på. Mer än hälften, 52 procent, tror att Riksbankens styrränta kommer att ligga under 4 procent i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.