Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Mikado

  Nyöppnade Mikado i Olskroken serverar Dumplings, Sushi, Kimchi, Bibimbap och en mängd andra asiatiska klassiker. Gärna med hembakade mochi till efterrätt

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  Japanskt och koreanskt

  Japanskt och koreanskt

  Mikado

  Norra Gubberogatan 14

  mikado.kvartersmenyn.se

  Prunkande orkidéer i vitt och lila fyller fönstersmygarna på lilla restaurang Mikado. För två månader sedan drog de igång verksamheten i lokalen som tidigare inrymde bageriet och konditoriet Tre Kringlor. Nu är de vita väggarna ommålade i aprikos nyans och disken anpassad för take away-gäster som flockas för att hälla upp sin misosoppa.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Mindre bord för sällskap om fyra är utplacerade vid fönstren i den långsmala lokalen, där en rullstolsburen garanterat inte ryms. Två pappor kommer in med en barnvagn. I väntan på sin hämtmat, ivrigt samspråkande, blockerar de vägen så att servitrisen knappt kan åla sig emellan.

  I det trivsamma sorlet studerar vi den påtagligt ambitiösa menyn och beställer först en tallrik dumplings att dela på. De vegetariska knytena smakar lite menlöst, utan sting. Då är räk- och fläskfyllningen enligt uppgift en betydligt mer angenäm smakupplevelse. Till huvudrätt blir det wok med glasnudlar och shitakesvamp, skogsöron och annat smått och gott samt en Bibimbap, det vill säga ris i en skål med stekt entrecôte, kryddade grönsaker och stark röd gochujangsås allt toppat med ett stekt ägg.

  Den trevliga servitrisen försvinner ut i köket, överhopad inte bara med vår utan en mängd beställningar.

  Take away-kunderna snor kökets uppmärksamhet en lång stund, men tallrikarna landar ändå framför oss innan vi hunnit ge upp. Woken är en positiv överraskning, saftiga glasnudlar och himmelskt god svamp, men lite väl mycket lök för att klaga på något. Bibimbapen, med sin speciella kryddning, blir däremot en besvikelse som inte ger någon som helst mersmak.

  Mikado verkar ligga i startgroparna och betyget kan komma att höjas när de anställda väl har vant sig mer vid rutinerna.

  pris

  Från överkomligt till lite dyrare för specialmenyerna. Smårätter runt 35 kronor, de flesta huvudrätter från 75 till 160 kronor och efterätter runt 50-lappen. Särskilt lockar små runda hembakade mochi i olika färger, men några sådana orkar vi tyvärr inte äta efter våra rikligt tilltagna huvudrätter.

  service

  Just i kväll tycks restaurangen underbemannad. De två trevliga personerna i köket och i kassan tycks ändå ta ruljansen med ro och ett leende.

  det lilla extra

  Kommer inte spontant på något särskilt, mer än att de finns vegetariska varianter av så gott som allt på menyn, från den kryddstarka kimchin till marinerade böngroddar och rättika som förrätt. Aldrig har vi heller sett så konstfärdigt upplagda gurkskivor.