Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Livet Nord på fiol och Jenny Kristoffersson på kontrabas.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Midvintervaka med Kaja och Tetra | Aftonstjärnan, tisdag

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Julshow

Julshow

Midvintervaka med Kaja och Tetra

Aftonstjärnan

Bäst: Livet Nords förtrollande spel.

Sämst: Aftonstjärnan är ett mysigt ställe, men teaterlokal känns lite stelt för den här showen.

Publik: ca 100

För andra året kan man fira Midvintervaka på Aftonstjärnan med folk- och världsmusikgrupperna Kaja och Tetra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I går var det premiär för årets upplaga. Trion Kaja har bytt basist sen sist och med Jenny Kristoffersson på kontrabas innebär det idel kvinnor på scenen, nästa hela kvällen i alla fall.

Föreställningen blandar musik från olika traditioner med gamla och nya texter. Allt genomströmmat av en sorts sinnlighet. Utan att det blir sentimentalt. Ibland skruvas känslorna upp så man blir tårögd, som i den makedonska folksången Jovano kryddad med lite Lusse Lelle, när tonerna från Livet Nords fiol svävar iväg och tränger rakt in i hjärtat. Eller i Maria Stellas varma sång i låten Midvintertid. Eller den överjordiskt vackra stämsången som det bjuds generöst på hela kvällen.

Men det börjar med en lussevisa till mungiga och trummor, de sju artisterna tågar in på led bakom ryggen på publiken med pappersstjärnor på långa pinnar, sen bankar det på dörren och in kommer Lucas Stark och svär, han kör en liten monolog om julen som han inte har nån kläm på eftersom han växte upp i ett kollektiv på 70-talet, det känns inte riktigt som den passar in i resten av föreställningen, men ok, det ger ju en aning om att det här inte är någon vanlig julshow.

Efter pausen blir det luciatåg med Sankta Lucia på italienska, den funkar mycket bättre live än på skivan, och så blir det Stilla natt på tre språk. Det blandas friskt, en medeltida ballad kan till exempel omärkligt övergå i något grekiskt. Och det spelas på kalebass, små klockor och handbjällror. Även adventsstjärnorna blir till rytminstrument. En rap kompad av bas och adventsstjärnor hör till höjdpunkterna.

Kul är också sången på teckenspråk, utan komp. Premiärpubliken knäckte gåtan raskt och började sjunga redan efter ett par takter. Undrar hur det går ikväll? Midvintertid spelas även ikväll och imorgon innan gänget drar på turné och återkommer till Göteborg 20-21 december.