Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Micke Leijnegard vill gå på djupet

Från tv-sporten i Umeå till het SVT-profil i Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I ett förlängt "Gomorron Sverige" låter Micke Leijnegard folk prata till punkt.

-Det finns ett behov av fördjupning, säger programledaren.

Vi börjar med att ta kål på en långlivad myt: Micke Leijnegard är ingen sportjournalist. Åtminstone inte från början.

-Tvärtom, skulle man nästan kunna säga. Jag blev övertalad in i sportjournalistiken en gång i tiden. Det fanns ett fast jobb i Umeå att söka, och sen bara rullade det på.

Även om han knappast ångrar åren på tv-sporten och med glädje tackade ja till programledarskapet i aktuella "Mästarnas mästare", där gamla sportprofiler tävlar mot varandra, är samhällsjournalistiken fortfarande något Leijnegard brinner för.

Prata till punkt

Det märks när vi kommer in på nya förlängda "Gomorron Sverige", och jag undrar hur det känns att konkurrera med "Efter tio" med Malou von Sivers i TV 4. Enligt Leijnegard är det två helt olika typer av program.

-Vårt program är, precis som det beskrivs i namnet, en förlängning av "Gomorron Sverige", vi är samma redaktion. "Efter tio" är mycket mer fristående från TV 4:s "Nyhetsmorgon", säger han.

Leijnegard är först ut att leda det förlängda "Gomorron Sverige", som i nuläget inte har något eget namn, med premiär 18 januari. Uppdraget delas mellan honom och övriga programledare från det redan befintliga programmet.

-Det är ju samma redaktion som gör det, men det här är mer fördjupning. Inte nödvändigtvis av dagsaktuella saker, utan mer om personer i vår tid, personer som är intressanta och har något att säga.

Han fortsätter, i samma andetag:

-Eftersom nyhetsjournalistiken är så snabb och kortfattad, vilket den också ska vara, det är lite det som är ryggraden i den, så saknas det jämvikt. Något som väger upp. Det är det vi ska råda bot på.

Skavlan en favorit

Någon som är expert på att intervjua intressanta personer, och få dem att säga saker, är norske journalisten Fredrik Skavlan, menar Leijnegard.

-Det är något sådant jag skulle vilja göra. När vi vill göra talkshows i Sverige har vi hittills slängt in en komiker till att leda programmet. Skavlan sysslar med klassisk journalistik, han är inte särskilt rolig, han får bara folk att prata, blomma och lysa.

Om det utökade "Gomorron Sverige" är ett steg på vägen mot en ny svensk pratshow med Micke Leijnegard vid rodret vill han dock själv låta vara osagt.

 • Namn: Lars-Michael Leijnegard.
 • Ålder: 45.
 • Yrke: Journalist.
 • Familj: Sambo, pappa till Igor, drygt 6 månader.
 • Bor: På Södermalm i Stockholm.
 • Bakgrund: Född i Sävsjö i Småland, uppvuxen i bland annat Norrland och Göteborg. Gick Strömbäcks folkhögskola i Umeå, jobbade på Radio Västerbotten, TV Botnia och gick därifrån till SVT:s tv-sporten där han stannade i över tio år.
 • Aktuell: Som programledare i "Mästarnas mästare" och det utökade "Gomorron Sverige" med start 18 januari.
 • Börjar måndagen 18 januari, direkt efter "Gomorron Sverige", och sänds sedan vardagar 08.45 - 10.30.
 • Micke Leijnegard, Lotta Bouvin-Sundberg och Marianne Rundström delar på programledarskapet.
 • Programmet är mindre inriktat på nyheter, och mer på personer än vanliga "Gomorron Sverige".
 • Varje program inkluderar två kända personer som panelmedlemmar. De kommenterar och diskuterar ett ämne.
 • Bland de första gästerna märks Rolf Lassgård, Sissela Kyle, Mia Skäringer och Noomi Rapace.
Mest läst