Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  MH17 träffades av en rysk robot

  Kraschen skedde oväntat i ett konflikthärjat område och släckte 298 människoliv. Nu slår en formell haverirapport fast att det var en rysktillverkad BUK-robot som sköt ner det malaysiska planet MH17 i ett separatistkontrollerat område i östra Ukraina.

  Det olycksdrabbade flygbolaget Malaysia Airlines flight MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när planet försvann från radarskärmen. Då hade en luftvärnsrobot avfyrats från marken och träffat vänster sida av MH17:s cockpit. Flygplanet bröts itu i luften och alla ombord förlorade livet. De flesta offer var från Nederländerna, som också är ansvarigt land för den formella haverirapport som har släppts. Rapporten tar inte ställning i skuldfrågan, men riktar hård kritik mot att ukrainska myndigheter inte hade stängt av luftrummet för civil flygtrafik.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Det är inte ovanligt att det är lufttrafik i närheten av konfliktområden. Det är inte så lätt att tro att de skulle skjuta ner ett civilt flygplan, säger Erik Berglund, expert på luftvärn på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

  Stort civilt trafikflygplan

  BUK-roboten är ett mycket avancerat vapen som måste hanteras av välutbildad och professionell personal som följer planen från en radar på marken.

  -Den som sköt bör ha varit medveten om att det var ett stort civilt trafikflygplan, fortsätter Berglund.

  I nio månader har den nederländska haverikommisionen lagt ett digert pussel av vrakdelarna från MH17. Ett internationellt åklagarteam som parallellt undersöker omständigheterna bakom nedskjutningen har enligt Reuters identifierat personer som är intressanta för utredningen. Resultaten ska publiceras i ett senare skede och pekar i "samma rikting" som den officiella haverirapporten.

  Ingen skuldbeläggs

  Den ryska tillverkaren som bygger den utpekade BUK-roboten motsätter sig den officiella rapportens slutsatser. Även Ryssland anser att rapporten är partisk och förnekar all inblandning, samtidigt som Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk enligt AFP anklagar ryska specialstyrkor då "fulla separatister" inte kan manövrera roboten.

  -Jag har inget tvivel om att det här var planerat av ryska specialstyrkor som ville skjuta ner ett civilt trafikflygplan, säger Arsenij Jatsenjuk enligt AFP.

  Robotsystemet lär finnas i både Ryssland och Ukraina och ingen har hittills pekats ut.

  -De som bär skulden är ytterst angelägna om att detta inte klarläggs, så vi kommer nog att få leva med att spekulationerna fortsätter, säger före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving.