Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Meteorskurar på gång – kolla himlen i kväll

Håll korpgluggarna öppna när det mörknar på måndagen. Det är dags för ett av årets största regn av meteorer, Geminiderna.

Geminiderna är enligt den astronomiska expertisen en av de mest tillförlitliga meteorskurarna under året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den kulminerar nu kring lucia, den 13-14 december, men håller på fram till fredag, säger Gunnar Sporrong, astropedagog och mannen bakom sajten klaraskyar.se.

Geminiderna ger ifrån sig över 50 meteorer per timma. Under den klara och mörka delen av lucia var den synlig för många.

- Nu ser det tyvärr ut att bli mulet under måndagseftermiddagen och kvällen, vilket innebär att det är omöjligt att se meteorerna. Men blir det några gluggar i molntäcket i kväll som gäller det att passa på, det är värt att hålla ögonen öppna, säger Sporrong.

Meteorerna kommer från ett område strax ovanför stjärnan Pollux i stjärnbilden tvillingarna (Gemini), därav namnet Geminiderna.

Enligt klaraskyar.se upptäckte meteorskuren 1862 av astronomerna R P Greg från England och B V Mars och A C Twining från USA. Meteorerna rör sig ett varv runt solen på 1,65 år.

Det är inte bara Geminiderna som är aktuella fenomen på himlavalvet under mörka december och januari.

- Det är en trevlig komet i antågande under tidiga morgonar nu i december. Det är inte lätt att upptäcka, det krävs att man har en fältkikare, men astronomerna är eld och lågor. Kometen kan blomma upp och bli synligt även för amatörer, säger Gunnar Sporrong.

Några mindre meteorskurar är också på gång.

- Det kommer in några mindre skurar efter nyår, kring den 3 och 4 januari, uppger astropedagogen.

Mest läst