Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Glenn Bergström, IF Metall Volvo PV.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Metallfack nöjd med ny vd

Stefan Jacobys frånvaro påverkade Volvo PV. Facken är nöjda med valet av Håkan Samuelsson som ny vd.

Folk som suttit i bolagsstyrelse säger till GP att Volvos ledning riskerade krackelera och att chefer började agera på egen hand i Stefan Jacobys frånvaro. De talar om skutan som saknade kapten och att ingen visste vem som höll i årorna. Och att Volvos ägare Geely till slut tappade tålamodet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inte minst sedan de dystra försäljningssiffrorna kom i tisdags.

Glenn Bergström, vice klubbordförande på Volvos verkstadsklubb, sitter i bolagsstyrelsen och har sett både Håkan Samuelsson och Stefan Jacoby agera.

- Håkan är en trevlig människa och han har givit ett gott intryck i styrelsearbetet och har god renommé inom industrin som gammal Scania-kille.

Att Volvos nya koncernchef kommer från lastbilsbranschen spelar ingen större roll, enligt Bergström.

- Men det är en väldig skillnad mellan de två i den meningen att Jacoby var mer en finans- och marknadsperson. Stefan Jacoby har varit en kariskmatisk ledare för vårt företag och han har placerat oss på kartan och väldigt medial i förhållande till tidigare vd:ar vi har haft.

Glenn Bergström säger att Jacoby även gett de anställa och företaget framtidstro.

- Vi har haft en stor expansion i företaget. Nu har en verklighet drabbat oss och alla vet att försäljningen inte går bra. Med det tappet vi har i dag så stärker vi oss inte finansiellt utan snarare tvärtom.

Håkan Samuelsson har flaggat för att han ska fokusera på lönsamheten. Volvo har redan beslutat om produktionsstopp vecka 44.

- Några ytterligare personalreduktion ska vi inte behöva göra på Torslanda. Men jag har ju ingen spåkula.

Däremot blir det kritiskt till sommaren när Pininfarina ska stänga i Uddevalla till sommaren.

- Där är 297 anställda som är lovade sysselsättning på Volvo PV.

Det motsvarar i stort sett antalet personer som är kvar på Volvo från bemanningsföretagen, bland annat Lernia.

- Det finns en risk att de får gå.

Vad skiljer Jacoby och Samuelsson?

- Det är en väsentlig skillnad. Håkan Samuelsson är en lugnare personlighet. Det tror jag är bättre för stunden. Jacoby kan vara lite väl offensiv

emellanåt. Det ska gå väldigt fort och han lyssnar inte alltid.

Har det betydelse att Volvo PV får en svensk koncernchef igen?

- Ska du här och nu fatta beslut kortsiktigt om finanser och ekonomi och behöver ta lite krafttag så är det bättre att kommunicera på svenska. I förhållande till de anställda tror jag det är en fördel om man ska skapa en krismedvetenhet på ett bra sätt.

Glenn Bergström säger att även de kinesiska ägarna lärt sig en läxa. Volvos folk trodde att Geely hade mer koll på läget på sin hemmamarknad men expansionen i Kina har inte gått som önskat.

- Vi kanske var kanske godtrogna men det går för fort helt enkelt, då hinner du inte konsolidera. Det kan bli ett bekymmer när vi ska dela på en för liten kaka. Men vi är inte där än, inte förrän 2014 och då får vi se hur det ser ut organisationsmässigt. De långsiktiga planerna som dragits upp av Jacoby ligger än så länge fast.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.