Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Jonathan Richman kommer till WoW.

Mest manliga artister på Way out West

Allteftersom börjar årets artistuppbåd på Way out West bli klart. Två nya akter släpptes i går – och männen dominerar alltmer.

Under måndagen blev det klart att det brittiska elektropopbandet Hot Chip är klara för Slottsskogen, och under gårdagen släpptes också hiphopkollektivet Odd Future och den amerikanske punklegenden Jonathan Richman som nya namn till festivalen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Odd Future är ett av de överlägset mest önskade banden till Way out West, säger festivalens pressansvarige Joel Borg. Det är inte så konstigt, det är ett av de band som det snackas mest om just nu. Jättefint med den legendariske Jonathan Richman också.

Luger, som ligger bakom Way out West, arrangerar i år även festivalen Stockholm Music and arts på Skeppsholmen i Stockholm. Där har ett artistuppbåd starkt dominerat av kvinnliga artister presenterats: bland andra Emmylou Harris, Patti Smith och Björk är stora bokningar. Tolv av femton akter är kvinnor.

I Göteborg är det mer eller mind­re tvärtom.

Av de 39 akter som har bokats hittills är endast 8 kvinnor, varav två fall blandade män och kvinnor. Resten består uteslutande av män.

Men det är en fördelning som inte lär bestå när alla bokningar är klara, menar Joel Borg.

– Det är klart att vi alltid önskar att det vore fler kvinnor. Det tycker vi alla, och det skulle vara konstigt om vi inte tyckte det. Det är väldigt mycket kvar att boka också.

Att kvinnorna hittills dominerat festivalen på Skeppsholmen är dock ingen medveten satsning från Luger, menar Joel Borg.

– Det är jätteroligt att det ser ut som det gör på Stockholm Music and arts. Det finns ingen annan festival i Europa som ser ut så där. Vi har framförallt bara bokat kvalitativ musik och det gör vi alltid. Det är grunden.

Christine Hellqvist är koordinator på Kultur Ungdom i Göteborg och initiativtagare till det numera internationella nätverket 50/50 som arbetar för ökad jämvikt mellan könen på musikscenen.

– Det låter illavarslande det här, men de kanske hämtar upp sig på slutet, kommenterar hon.

– Jag säger bara suck, det är så trist att arbetet inte går fortare.

Hennes tips rent allmänt till Way out Wests artistbokare om de vill jämna ut siffrorna innan 9 augusti är att de ska ”lyfta blicken, vidga cirklarna och anstränga sig ännu mer” (även om de redan ansträngt sig) för att bygga större nätverk.

Karin Stammarnäs på Kultur i Väst är även hon medlem i Nätverket 50/50. Hon konstaterar att mansdominansen bland artisterna på Way out West speglar större strukturer:

– Det rebelliska och rock’n’rollen har blivit en väldigt konservativ bransch.

Bild - 2
Mest läst