Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Mer rörelse än ord

Fyra unga kvinnor berättar om sin tro i föreställningen Trotagningar. På onsdag kväll är det premiär.

Die Bühne är en fri teatergrupp som arbetar med ungdomar från Angered och Lövgärdet. Repetitionslokalen ligger vid torget, ett stenkast från Lövgärdesskolan. Föreställningen Trotagningar ingår som del tre i ett treårigt projekt, finansierat av allmänna arvsfonden.

- Den här gången har vi arbetat på ett annat mer abstrakt sätt än tidigare, med mer rörelse än ord. Man kan säga att det är en sorts dansteater, berättar Birte Niederhaus, projektledare och regissör.

På scenen står fyra unga kvinnor i åldern 14 till 20 år: Doha Almarie, Segal Mohamed, Sabina Krasniqi och Mona Rinkinen.

- Allt bygger på deras egna berättelser på olika plan. Det är det som gör föreställningen så drabbande, att det är just kvinnorna som står på scenen som talar om sin syn och om sina erfarenheter.

Temat är tro. Olika sorters tro: tron på Gud, tron på sig själv eller tron på vad som är rätt eller fel väg att gå här i livet.

- Ämnet är brett och stort. Vi har alla olika bakgrund och berättar om det vi själva tror på, berättar Sabina Krasniqi.

- Tro för mig kan vara rättvisa, för någon annan handlar det mer om kärlek, fyller Segal Mohamed i.

Kvartetten var alla med i Die Bühnes uppsättning Skam förra våren, där det handlade om andra ungdomars historier. Mötet med publiken på Pusterviksteatern gav mersmak. De var beredda att satsa tid och engagemang, varje helg och nästan alla skollovsdagar har de övat.

- Och det har hänt mycket, de har utvecklats enormt, berömmer regissören Birte Niederhaus.

- Vi vågar mycket mer. Och även om vi tycker olika respekterar vi olikheterna och känner stor trygghet med varandra. Vi har fått speciella band mellan oss, säger Doha Almarie.

En viktig inspiration var utbytet med teaterskolan New Africa Theatre Association (NATA) i Kapstaden, en tio dagar lång resa som gruppen gjorde i mars.

- Det var flickor från kåkstäderna och deras passion för teatern motiverade oss att försöka bli ännu bättre. När vi kom hem kändes det ännu mera viktigt att ta vara på de möjligheter vi har, säger Sabina Krasniqi.

På onsdagskväll tar fyra målmedvetna kvinnor plats på scen med sina personliga berättelser.

- Det känns fantastiskt att få spela på Stora Teaterns scen. Nu känner vi oss som riktiga proffs och kändisar, konstaterar Mona Rinkinen.

Bild - 2
Bild - 3
Bild - 4

Regi: Birte Niederhaus.

På scenen: Doha Almarie, Segal Mohamed, Sabina Krasniqi, Mona Rinkinen.

Scenografi & kostym: Karin Dahlström.

Koreografi & text: Samtliga.

Ljus: Charlie Åström.

Regiassistent: Alexandra Sewell.

Mest läst