Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Adna Kadic kommer snart med sitt andra album.

Mer musik från stjärnskottet Adna

Hon har kallats för stjärnskott och finns med på listor över 2014 års mest intressanta debutanter. I mars kommer Adnas andra album. Inspelad i ett sovrum i Berlin.

- Run, Lucifer är lite av en uppföljare till Night från förra året. Nu har musiken liksom vuxit upp, fått en större ljudbild och lite mer genomtänkta arrangemang, säger Adna i mobiltelefon från Berlin.

Den nya skivan, påminner också om den förra, drömsk musik, inspelad på nätterna. Nio spår.

- Jag tänker inte att det är nio separata låtar utan att det är musik som ska funka ihop, säger hon.

Adna lämnade Göteborg för ett år sen. I Berlin bor hon i en tvåa i närheten av den nedlagda flygplatsen Tempelhof, pluggar tyska på dagarna och skriver musik på kvällar och nätter.

- Jag trivs hemskt bra. Det finns en frihet i att komma till en plats där allt är nytt för en, man behöver inte tänka i gamla mönster.

Hon hade bara varit i Berlin en gång innan hon bestämde sig för att flytta hit. Någon gång skulle hon bo någon annanstans än i Göteborg, hade hon tänkt. Berlin kändes bara helt rätt.

Sin allra första låt skrev hon när hon gick i nian och skulle söka till gymnasiet.

- Jag visste inte riktigt vad jag skulle välja, hade gått i musikklass i grundskolan och var aldrig så duktig i andra ämnen, så jag tänkte det var lika bra att fortsätta med musiken.

Adna bestämde sig för estetiska programmet, musik, och sökte till Rytmus som har en gren för singer/songwriting. Inför antagningsprovet köpte hon en gitarr och började öva.

- Jag hade klinkat lite innan och även tagit några lektioner men det tyckte jag inte var så kul, jag lärde mig själv.

Låten hon skrev, Corner of my heart, blev senare hennes debutsingel och släpptes för två år sedan, efter att skivbolaget Despotz upptäckt henne på youtube. Musiken har också använts i en serie på MTV.

Självlärd

I Berlin har hon fortsatt att lära sig själv. Nu är hon inne på att få musiken att låta större. Men det betyder inte att hon blandar in fler människor i processen. Simon Hagström spelar slagverk, resten av musiken står hon för själv med sin elgitarr och pedaler. Hela skivan är inspelad i hennes sovrum.

- Jag tycker om sologrejen. Musiken är så mycket min musik och det är häftigt att lära sig.

Nu skriver hon på sin tredje skiva.

- Det finns mycket att skriva om. Jag har många idéer i huvudet och vet ofta med en gång hur jag vill att det ska låta. På kvällarna brukar jag samla ihop idéerna, kanske har jag spelat in lite grann på mobilen under dagen.

Texterna skriver hon först på svenska innan hon översätter dem till engelska. Ofta kan idén till musiken komma från texten, berättar hon.

Förutom sitt eget musikprojekt har Adna den senaste tiden också blivit engagerad av ett amerikanskt bolag för att skriva musik till film och tv.

I februari tar hon sin gitarr och sina pedaler och drar ut på turné i Tyskland och Schweiz. Även festivalen Wheres the music i Norrköping får besök.

- Jag ska presentera ett nytt live set, det ska låta mycket större och hända mer på scenen.

Än så länge finns ingen spelning i Göteborg inbokad.

- Men det skulle så klart vara roligt att komma dit och visa upp hur den nya skivan låter, säger Adna.

Fakta: Adna

Ålder: 20 år

Uppvuxen: Som Adna Kadic i Hisings Kärra Göteborg

Bor: I Berlin

Aktuell: Släpper sin andra skiva i mars, Run Lucifer.

Lyssnar just nu på: Tyske pianisten Nils Rahm. "En inspirerande person som verkligen hänger sig."

Skulle helst sjunga duett med: James Blake. "Tycker han är helt fantastisk. Men jag skulle nog aldrig våga"

Mest läst