Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mer makt åt folket

"Hjulet i Göteborg borde heta Glenn", "Gatumusik är inget brott" och "Gör Andra Långgatan bilfri" är några av många Facebook-grupper som engagerar göteborgare i stort eller smått. Men kan vi förändra världen med Facebook?

Vill du ha en hundrastgård i Slottsskogen, återinföra matvagnarna på Kungstorget eller få till en manifestation för att rädda Gårda så finns det alltid några andra som vill samma sak. För att få igång en dialog, samla folk och trycka på är Facebook den enklaste och mest populära vägen att gå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Är du en hyfsat engagerad lokalpolitiker tror jag att de här grupperna är jätteviktiga. Här finns en grupp människor som vill något även om du själv inte brinner för just den frågan, säger Mathias Kling, forskare i sociala medier vid Göteborgs universitet.

Ändå lyser politiker med sin frånvaro i många av de grupper som är ute efter att påverka de kommunala beslutsfattarna. Före valet samlade en grupp som ville stoppa trängselskatten i Göteborg över 11 000 medlemmar. Bara Sverigedemokraterna och Kommunistiska partiet, båda motståndare till trängselskatterna, gjorde inlägg på sidan. Men de övriga partierna var tysta i stället för att ta chansen och argumentera för sin sak.

- De missade en bra möjlighet att föra fram sitt perspektiv på en fråga som engagerar många, säger kommunikationskonsulten Brit Stakston.

För politikerna själva är det bara att hålla med; de skulle naturligtvis ha varit aktiva och tagit diskussionen.

- Oftast går man med i grupper som man sympatiserar med men vi borde tänka mer på att förse grupper som är av en annan åsikt med våra argument. Det är en lärdom man kan dra, säger Anna Johansson, (S).

Men det finns trots allt exempel på när politikerna faktiskt lyssnat till opinioner som mobiliserats på Facebook.

För två år sedan beslöt kommunfullmäktige i Göteborg att det skulle krävas tillstånd för att få spela musik på gator och torg. Det innebar i princip ett förbud mot gatumusik i centrum mellan klockan 11 och 15 och för musik med högtalare dygnet runt.

För att "stoppa vansinnet" bildades snabbt en grupp med budskapet "Gatumusik är inget brott" .

Upprop, debattinlägg av kända artister, musikuppträdanden på stan och över 20 000 medlemmar i gruppen fick politikerna att tänka om.

- Det var nog på grund av Facebook-gruppen och de som engagerade sig som vi fick en majoritet i fullmäktige för en ändring, säger Max Reijer, miljöpartist som suttit i fullmäktige och motionerat mot förbudet som upphävdes nu i september.

Det finns också exempel på motsatsen: grupper som samlat många anhängare men ändå inte nått fram till makthavarna. Gruppen "Vi som tycker att Göteborgs kommun ska måla om Gasklockan till en Coca Cola-burk" har i skrivande stund samlat 2 362 medlemmar. Möjligen tar de inte sin sak på samma allvar som de 2 469 unga som gått med i gruppen "Vi som tycker att Liseberg ska bygga ett vattenland".

- Det behöver hända saker återkommande. Folk tröttnar på långa kampanjer. Det vet organisationer som Greenpeace. Det är därför de genomför nya punktaktioner. Då får de på nytt uppmärksamhet, säger Mathias Klang.

På Facebook är det lätt att trycka på knappen "gilla". Men för att engagemanget ska gå längre måste det hända något, så väl på Facebook-sidan som i verkligheten.

Men med rätt tajming kan "gillare" snabbt bli till aktiva deltagare i demonstrationer och fackeltåg utan några större insatser på sidan. Samma dag som Ship to Gaza attackerades på morgonen den 31 maj hölls stora manifestationer runt om i världen till stöd för hjälpsändningen. I Göteborg samlades ett par tusen människor. De flesta hade mobiliserats via Facebook.

Det senaste lokala exemplet på hur människor med hjälp av Facebook snabbt kan samlas kring en gemensam sak är gårdagens fackeltåg mot våld i Länsmansgården. På bara några dagar svarade hundratals personer att de tänkte delta.

Om de etablerade politikerna är något sega så är många företag desto mer aktiva med att fånga upp vad som händer på den digitala arenan. Målet är förstås att göra reklam och sälja mer.

En grupp som engagerat sig i sociala medier är Social Media Club i Göteborg. Gruppen, som har flera systerklubbar i andra storstäder, samlar några hundra medlemmar som är engagerade i sociala medier framför allt som ett redskap för marknadsföring. Hur det kan göras diskuteras på Facebook eller när medlemmar samlas till lunchträffar en gång i månaden.

Senast handlade lunchträffen just om Facebook. En trappa upp i restaurang Sohos lokaler diskuterade ett 40-tal medlemmar bra och dåliga exempel på hur Facebook används.

Bland de goda exemplen nämndes Stena Lines agerande gentemot facebookgruppen "Vi som vill ha en rockbåt på Stena från Göteborg".

Strax efter att gruppen bildats och börjat samla medlemmar skrev PeO Axelsson ett inlägg:

"Hej vänner, jag heter PeO och är marknadschef på Stena Line Göteborg-Kiel, och gammal hårdrockare. Tanken har funnits flera gånger, så jag ringer Marko i eftermiddag och ser vad vi kan göra."

Gruppen samlade till slut 7 698 medlemmar.

Fredagen den 17 september gick rockbåten till Kiel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.