Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Mer än fetma bakom dåliga skolresultat

Att överviktiga barn gör sämre ifrån i sig i skolan behöver inte bero på fetman i sig. Det visar färsk forskning vid Drottning Silvias barnsjukhus.

I torsdags presenterades en rapport om att överviktiga presterar sämre i skolan enbart på grund av sin övervikt.

Läs mer här: Fetma gör barn sämre i skolan

Enligt ny forskning kan det i stället bero på oupptäckta brister av ämnen och funktioner i hjärnan som påverkar inlärningsförmågan.

- Jag tycker att forskarna vid Karolinska har missat en viktig pusselbit, säger Jovanna Dahlgren, forskare och barnfetmaexpert vid Drottnings Silvias Barnsjukhus.

Jovanna Dahlgren och hennes kollegor har undersökt 80 barn och tonåringar från olika håll i Västra Götalandregionen som skickats på remiss till sjukhuset enbart för att få behandling för sin fetma.

Undersökningen visade att hälften av de överviktiga barnen hade någon bakomliggande funktionsnedsättning.

- Det är bara enstaka barn som kommer till oss som har rätt diagnos från början och då kan det ha pågått sedan nollan. Vår forskning visar att det finns andra förklaringar till varför överviktiga klarar skolan sämre än fetman i sig och det är viktigt att ha med sig.

- Tänk dig att som tonåring komma hit och behöva ta itu både med din övervikt och diagnos och vad fel det blir om man missar diagnosen och struntar i tidiga insatser som kan ge de bättre skolprestationer.

Studier i USA visar att det finns en koppling mellan fetma och låga nivåer av dopamin i hjärnan, ett ämne som reglerar hungerkänslorna.

- Några andra studier har också visat att det finns en koppling mellan låga dopaminnivåer och fetma vilket betyder att en del av fetman faktiskt beror på strukturer i hjärnan. Tänk vad fantastiskt det skulle vara om de kunde få behandling i tid så de slipper komma till oss med ett BMI på 50, säger hon.

De diagnoser som hälften av barnen i den undersökta gruppen fick var adhd, autism, tourettes, depression och hetsätning.

Forskarna vid Karolinska har inte tagit hänsyn till psykiatriska och neuropsykiatriska diagnoser i sin forskning och i vilken grad det påverkar skolprestationen.

Om det finns en överrepresentation av neuropsykiatriska diagnoser i studiegruppen jämfört med kontrollgruppen, finns det inte en risk att ni då jämför äpplen och päron?

- I den här typen av stor registerstudie finns det alltid ett antal parametrar som är osäkra men vi har noggrant tänkt igenom det här vi tror inte det beror på den typen av faktorer. Vi tror faktiskt att det är en effekt av fetman i sig, säger Claud Marcus, en av forskarna bakom studien vid Karolinska.

Han ifrågasätter också att låga värden av dopamin i hjärnan bidrar till fetma.

- Det har jag aldrig hört talas och hur vet man att det inte är fetma som sänker dopaminet, säger han.

Fakta: Barnfetma

GP har skildrat hur överviktiga barn i lägre grad går vidare till gymnasiet jämfört med andra barn av samma kön, ålder och bostadsområde.

GP har också kartlagt hur mycket gymnastik åttaåringarna har vid de 22 största grundskolorna i Storgöteborg. Nio av Göteborgs tio största grundskolor och sex av de största grundskolorna i kranskommunerna erbjuder 60 minuters schemabunden fysisk aktivitet en gång i veckan.

Bild - 1
Bild - 3
Mest läst