Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 3

Meny för våffelälskare

Glöm sylt och grädde på våfflan. Löjrom, anklever och honung är den nya grejen.

I alla fall om kockarna på Thörnströms kök får bestämma.

Inför våffeldagen i dag har Patrik Hassel, Andreas Brorsson och Manuel Bartrina satt ihop en trerätters våffelmeny.

Som förrätt; crème fraiche och löjrom. Huvudrätten består i anklever med äpple och russin och yougurt, hjortron och honung på den sista.

– Våfflorna är enkla att tillaga hemma och råvarorna är lätta att få tag i och inte speciellt säsongsbetonade, säger Patrik Hassel.

Cirka en halvtimma efter första slevtaget står tre rykande färska våfflor på bordet.

Är det här något som ni skulle kunna tänka er på menyn?

– Efterrättsvåfflan tror jag skulle kunna vara uppskattat till kaffet.

Har du något tips för de som går på diet, men gillar våfflor?

– Då ska man inte äta våfflor. Det är smöret och mjölet som ger frasigheten. Ett tips om man vill ha dem ännu mer frasiga är att byta ut vattnet mot bubbelvatten, säger Patrik Hassel.



Våffelrecept

Våffla med creme fraiche, löjrom och syltad rödlök

Ingredienser 4 personer:
1 sats våffelsmet
100 g löjrom
2 dl cremefraiche
1 dl matättika
2 dl socker
3 dl vatten
2 st rödlökar


Beredning:
Grädda våfflorna så långt det räcker. Toppa med cremefraiche, löjrom och gräslök. Sjud upp ättika, socker och vatten. Skär löken i bitar och jåt den mjukna i lagen. Garnera med den syltade rödlöken.


Våffla med halstrad anklever samt russin – och äpplekompott

Ingredienser 4 personer:
1 sats våffelsmet
100 g anklever (rå)
Vetemjöl
20 g smör
40 g russin
1-2 st gröna äpplen
1 msk socker
2 cl calvados

Beredning:
Grädda våfflor så långt det räcker. Halstra hastigt skivor av anklever vända i mjöl i lite smör. Koka ihop kärnfria äppletärningar med socker, Calvados och russin. Toppa våfflan med de angivna ingredienserna. Garnera med gröna salladsblad och äpple strimlor. Här är lite svartpeppar på sin plats.


Våffla med hjortron, vanilj-yoghurt och honungscrust

Ingredienser 4 personer:
1 sats våffelsmet
100 g tinade hjortron
30 g råsocker
100 g naturell grek yoghurt
1 vaniljstång
2 msk florsocker
Mynta

Beredning:
Grädda våfflorna så långt det räcker. Passera och söta hjortronen med råsocker. Tillsätt skrapet från en vaniljstång i yoghurten. Söta upp den med lite florsocker.

Honungscrust:110 g honung, 200 g socker, 50 g vatten. Koka till ljusbrun karamell. Tillsätt 10 g bikarbonat. Rör runt. Häll ut och stelna på smörpapper. Krossa till strössel.

Toppa våfflan med vaniljyoghurt och hjortronsås. Garnera med mynta och honungscrust.

Grundrecept våffelsmet:
(Ca 4 laggar)
1 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ¼ dl standardmjölk
50 g smält smör

Blanda alla ingredienser i en skål till en jämn smet. Grädda i smort våffeljärn.

Bild - 2
Mest läst