Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Meningslös storsatsning på vindkraft

Ska kärnkraften avvecklas är den enda lösningen en ansenlig utbyggnad av vattenkraften, skriver bland andra professor Lennart Bengtsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vindbranschen hävdar att med en utbyggnad av vindkraften till 30 terawattimmar energi under ett år (i dag 7 TWh) så kan man ställa av de svenska kärnkraftreaktorerna. Man tänker då enbart på mängden energi och inte på när energin finns tillgänglig. Ett fungerande elsystem förutsätter att det alltid finns säkert tillgänglig effekt och då är vindkraften ganska opålitlig. Svenska kraftnät, som ansvarar för effektbalansen i det svenska elsystemet, räknar med att endast 6 procent av vindkraftens installerade effekt är säkert tillgänglig.

Utbyggd vindkraft ger alltså inte något nämnvärt tillskott till effektbalansen. Om målet är att avveckla kärnkraftens 10 GW måste annan baseffekt finnas tillgänglig för att backa upp vindkraften. Den enda lösningen för att åstadkomma en sådan baseffekt i vårt land är nog en ansenlig utbyggnad av vattenkraften (de orörda älvarna).

Energiutskottet anser för övrigt att vindkraft är utomordentlig i många länder när det gäller att reducera beroendet av fossila bränslen i elproduktionen. Men Sverige har redan en fossilfri elenergi med befintliga energikällor. Varför skall vi också bygga upp ett fjärde, väderberoende energislag som vindkraften och bli beroende av en ständigt inkopplingsbar reglerkraft när det inte blåser?

Extrakostnaden av den förda energipolitiken drabbar de svenska elkonsumenterna och försvagar industrins konkurrenskraft samtidigt som det visar det paradoxala i den gröna skatteväxlingen.

Om avsikten är att minska koldioxidutsläppen i vårt land borde investeringarna på hundratals miljarder riktas mot transportsektorn där cirka 35 procent av dagens fossila utsläpp sker.

Lennart Bengtsson

professor i dynamisk meteorologi

Dick Hedberg

fil dr i geovetenskaper

Harry Frank

adjungerad professor i innovationsvetenskaper

Sven Kullander

professor emeritus i högenergifysik

ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott

Mest läst