Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Medger fel om festfixare

Efter besk kritik för sitt sätt att avlöna festfixaren Micael Bindefeld backar nu Stiftelsen för strategisk forskning.

– Vi gjorde fel som inte gjorde en upphandling, säger ordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, som nu vill se stiftelsen granskad.

Under tre år betalade stiftelsen Micael Bindefeld 9,3 miljoner kronor. Exakt vad pengarna gått till utöver fester är oklart, visar Dagens Nyheters granskning. Avtalen med festfixaren skrevs utan att det gjordes någon offentlig upphandling, och specifikationerna till fakturorna saknas.

– Det är anmärkningsvärt att stiftelsen inte upphandlat Micael Bindefelds tjänster på rätt sätt och inte heller hittat underlaget till känsliga fakturor, säger generalsekreteraren i revisorernas branschorganisation FAR, Dan Brännström.

Även stiftelsens vd Lars Rask medger att man borde ha upphandlade avtalet.

– Vi lever i en gråzon mellan privat och offentligt. Men om man tittar på de lagar som finns så är det kristallklart, jag tycker det är kristallklart i alla fall, att man ska upphandla, säger Rask till DN.

Till TT säger Rask att det var styrelsen som ville engagera Micael Bindefeld. Han engagerades för att, förutom festarrangemang, göra PR och föra ut forskningsresultat. Det mest vidlyftiga arrangemanget var dock en fest för 500 personer i Blå hallen med Nobelfesten som förlaga till en kostnad på närmare två miljoner kronor.

Här deltog bland andra landshövdingar, direktörer, journalister och utbildningsminister Jan Björklund (FP), vars presschef säger att han avböjer att kommentera stiftelsens hantering av sina pengar, eftersom det nu ska ske en granskning.

Det är stiftelsens ordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist som föreslår att verksamheten ska granskas av Kungliga Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien, enligt Sveriges Radio P 4 Örebro.

– Vi ska nu gå igenom alla fakta som DN lägger upp och se vad som brustit och efter det fattar vi beslut om åtgärder. Det kommer att gå med blixtens hastighet, vi började med det redan i går, säger hon.

Mest läst