Ovanlig ras

De tre svartbrokiga grisarna vid Vågmästareplatsen är LInderödssvin, en äldre lantras som inte används i storskalig köttuppfödning.
Ovanlig ras De tre svartbrokiga grisarna vid Vågmästareplatsen är LInderödssvin, en äldre lantras som inte används i storskalig köttuppfödning.

Med trynet i marken

ANNONS
|

Många skratt och glada rop hördes bakom de gula höghusen vid Vågmästareplatsen under fredagseftermiddagen. Källan till glädjeyttringarna var tre nyfikna grisar i en fålla inhägnad med vita band

- Tänk när folk åker förbi med spårvagnen och ser grisarna här mellan husen, säger Anna-Maria Hellström.

Hon är en av dem som drivit grisprojektet i bostadsrättsföreningen Ekemarken. Tanken är att grisarna under två månader ska böka upp ett område som sedan ska kunna användas för kolonilotter eller annan odling.

- Vi vill också visa att det går att bidra både till social gemenskap och att värna om klimatet i liten skala, säger Mats Lindblad också från bostadsrättsföreningen.

ANNONS

De berättar också att alla i föreningen inte varit lika entusiastiska och en del av deras grannar varit oroliga för massa olika saker. På grissläppet vid fyratiden hade dock ett hundratal samlats och Anna-Maria beskriver hur det gick ett sus genom publiken när de tre rätt stora Linderödssvinen trippade ur djurtransporten.

- De var mycket större än vi trott, säger Anna-Maria.

Tillsammans med grisarna kom också projektledaren Niklas Wennberg från organisationen Stadsjord.

- Titta, de går in i sitt hus. Nu är de coola med att det här är deras plats och att de ska jobba här.

Niklas Wennberg hyllar grisarnas arbetsförmåga.

- De är stabila och starka, väldigt godmodiga och trevliga. Dessutom är de goda att äta, säger han.

Nej, det här handlar inte om något Barnen zoo utan om en bostadsrättsförening som vill ha en tjänst utförd och en entreprenör som ser till att det blir gjort. Fast lite annorlunda är det förstås.

Grisarna ingår i Stadsjords koncept med stadsnära odling, kretsloppstänkande och framför allt nytänkande när det gäller vad som kan vara lämpliga platser för odling, en "nygammal hållbarhetskultur" som det står på deras hemsida.

Ett stenkast bort, på andra sidan Vågmästareplatsen, driver Stadsjord tillsammans SDN Lundby projektet Kvartersodlat där grannar, restauranger och vem som vill odlar i väntan på att de avrivna tomerna ska bebyggas.

ANNONS

- I höst inviger vi västhus där och projektet fortsätter att utvecklas, berättar Niklas Wennberg.

Anna-Maria Hellström och Mats Lindblad tycker att det är roligt att det händer positiva saker på Hisingen och att deras grisprojekt kan bidra.

- En förutsättning för att vi skulle våga var att vi kunde köpa hela konceptet från Stadsjord och att det dessutom var prövat sedan tidigare i Högsbo med goda resultat, säger Mats.

Anna-Maria berättar att föreningen sökte medel från kommunen men fick avslag.

- Då körde vi ändå. Det är en så bra idé. Som gammal Hisingsbo tycker att det är så kul att vi kan göra sånt här, att det inte bara händer i Majorna, säger Anna-Maria Hellström.

ANNONS