Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Med skratt och fingrar i halsen

på scen: En pjäs om anorexi - hur kul kan det bli? I Igen och igen sätter publiken skrattet i halsen samtidigt som huvudpersonen stoppar fingrarna i halsen. Rakel Wärmländer har gjort teater av egna erfarenheter.

I mitten av scenen står en toalett dekorerad med bilder av en semla, en bulle, en fotomodell och ett klistermärke med bandet som gjorde 90-tals rock av kvinnors självdestruktivitet - Hole.
- Visst är den fin!
Rakel Wärmländer och dramatikern Emma Broström tar en paus i repetitionerna av Igen och igen. De står båda för manus och regi och när pjäsen har premiär på Folkteatern på onsdag kommer publiken få se Rakel hålla en timmes monolog om det hon kallar en folksjukdom. Ätstörningar. Precis som i Lo Kauppis uppmärksammade Bergsprängardotterns som exploderade är det en självutlämnande berättelse baserad på egna erfarenheter, men den har även fått fiktiva inslag. Projektet började som ett samarbete på Teaterhögskolan i Malmö på Rakels initiativ och de har för längesedan pratat igenom alla fällor.
- Det där var vi också trötta på - att man hela tiden bekräftar bilden av kvinnan som drack sju flaskor sprit till frukost när hon var tretton. Sjävdestruktivitet är ett symptom på hur samhället ser ut, säger Rakel.
Hon ville inte heller att det skulle bli en pekpinne-pjäs som sa 'ät och sluta kräks'.
- Jag blir så jävla förbannad. Tidningarna skriver att nu har Nicole Richie gått ner så och så många kilon, som det bara skulle vara för henne att gå och köp en varmkorv. Som om det vore självvalt. Det är mer komplext än så. Hur kan de prata så om en svårt sjuk människa?
Rakels och Emmas pjäs heter Igen och igen för att man måste fortsätta kämpa emot. De tror inte att pressen på kvinnor kommer att försvinna på lång tid. Och de ställer frågan vad samhälle och föräldrar har för ansvar.
- Det här med ätstörningar går så långt ner i åldrarna. Vad sägs runt frukostborden och i skolan egentligen? Det pratas aldrig om att det är viktigt att äta, bara att det är viktigt att inte äta, säger Rakel.
Huvudpersonen i pjäsen, en kvinna i 25-årsåldern, blottar å ena sidan det fulaste fula i stunder av bulimianfall och sjävhat, å andra sidan visar hon den absurda komiken i det hela. Igen och igen är inte menad som ännu en skildring av ett stackars flickebarn som bara har sin självdestruktivitet och inget annat.
- Vi har gjort en positiv föreställning. Vi vill att man ska bli styrkt av att gå och se den. Jag är helt övertygad om att hon klarar sig. Jag kan ju inte avslöja slutet, men hon dör liksom inte.
På en av föreställningarna av Igen och igen som visades i Malmö satt en annan regissör i publiken. Det var så Rakel fick rollen som Danni i Sanna Hultmans uppsättning av pjäsen Sockersyndromet som är en av Folkteaterns långkörare i höst.Danni är en 17-åring som just kommit ut från sin rehabilitering på ätstörningskliniken.
- Det skulle kunna vara samma tjej fast i olika tider. Danni är i fuck-you-stadiet och Sockersyndromet handlar mycket mer om identitet, säger Rakel.
Rakel Wärmländer
* Ålder: 25.
* Utbildning: 1-årig teaterskola i New York och 4-åriga Teaterhögskolan i Malmö.
* Aktuell: I Igen och igen och Sockersyndromet på Folkteatern samt Se upp för dårarna, Helena Bergströms filmregidebut som har premiär i vår.
* Har tidigare medverkat i: Skilda världar, Beck - okänd avsändare, Cleo, Spung med mera.
Mest läst