Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Här på McDonalds i Kungsbacka vill ägaren Ninni Sergård Lindkvist att man ska kunna förtidsrösta.

McDonalds vill bli vallokal

Hamburgerkedjan McDonalds vill att folk ska kunna lägga sin riksdagsröst där. Förslaget applåderas av unga förstagångsväljare.

En Big Mac och sedan en tripp till valurnan och en röst i valet 2010. Det är ett förslag från en av McDonalds ägare i Kungsbacka, Ninni Sergård Lindkvist.

Enligt henne skulle det kunna få fler unga förstagångsväljare att gå och rösta.

– Vi har fått in en förfrågan om att McDonalds ska kunna fungera som en vallokal för de som vill förtidsrösta. Detta kommer att beredas av vårt arbetsutskott i vanlig ordning och sedan avgöras i nämnden, säger Alf Olofsson (S), ordförande i valnämnden.

Kan det bli aktuellt?

– Det är inte uteslutet, men jag tror det kan bli svårt att hinna med till detta valet. Vi har redan utsett de platser där man kan förtidsrösta, det blir bland annat på Kungsmässan och på gymnasieskolorna. Men som sagt, det får avgöras av arbetsutskottet och det får vi sedan bedöma. Vi ser gärna fler vallokaler, säger Olofsson.

Skulle det kunna locka fler förstagångsväljare att gå till valurnan?

– Ja, det är ju möjligt. Det är ju ett ställe som når många unga. I Kungsbacka är förstagångsväljarna ganska duktiga på att rösta.

I Kungsbacka är det i år 3 600 personer som gör debut i riksdagsvalet.

– Vi har satsat på många ställen för att få ungdomar att rösta. McDonalds är som sagt säkert bra, men det gäller ju att det finns plats och personal som kan sköta det. Alla måste vara garanterade att kunna rösta med sekretess, säger Alf Olofsson.

Merparten av de ungdomar GP pratade med är positiva till förslaget att kunna lämna in sin röstsedel samtidigt som man är på McDonalds.

Kommunstyrelsens ordförande Per Ödman är inte av samma uppfattning:

– Nej, jag tycker att det finns andra lokaler som lämpar sig bättre när man ska rösta. Men det är ju egentligen en fråga för Valmyndigheten.

Mest läst