Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy04074f.jpg
Tysk polis plockar ner en Hells Angels-skylt i Flensburg.

Mc-gängen sprider sig

Bandidos, Hells Angels och andra kriminella mc-gäng som redan är etablerade i Sverige skaffar sig allt starkare fäste i Europa. Utbredningen sker framför allt i Östeuropa och Turkiet.

Enligt den europeiska polisorganisationen Europol är de kriminella mc-gängen nu större i Europa, med 425 underavdelningar, än i USA och Kanada med totalt runt 300. Under de senaste fem åren har de vuxit med 120 underavdelningar i Europa.

Etableringen av kriminella mc-gäng har accelererat snabbt i Sverige. Det handlar i första hand om HA (Hells Angels), Bandidos och Outlaws.

-Under de senaste tre åren har HA startat fem nya avdelningar i Eskilstuna, Norrköping, Luleå, Uppsala och en ny avdelning i Stockholm. Förr tog det dem tio år att få i gång så många nya avdelningar så kurvan stiger brant, säger Lasse Wierup, journalist, författare och expert på mc-gäng.

En del av förklaringen är att en ny internationell mc-klubb, Outlaws, har etablerat sig i Sverige. HA:s nya avdelning i Uppsala var till exempel ett svar på Outlaws etablering där.

Wierup uppskattar att det finns mellan 300 och 400 fullvärdiga medlemmar i mc-klubbarna och lika många supportrar. Det som utmärker deras så kallade en-procents-kultur är att de ställt sig utanför samhället och lever efter egna regler och lagar.

-Att expandera är inbyggt i en-procents-kulturen, säger Wierup.

HA är störst med sina tolv avdelningar, och svenska HA har nyligen gått om det danska.

-De är bäst organiserade, har bäst disciplin och lägst omsättning på medlemmar. De ägnar sig också åt den mest sofistikerade brottsligheten som ger mest pengar; uthyrning av svart arbetskraft inom byggbranschen, narkotikahandel, penningtvätt och utpressning, säger Wierup.

Bandidos har åtta-nio avdelningar, ägnar sig mest åt våldsbrott och omsätter inte särskilt mycket pengar. Nykomlingen Outlaws, med en handfull avdelningar, beskriver Wierup som att den består i huvudsak av "vanliga familjefäder" och de utgör enligt hans uppfattning ännu inget kriminellt problem.

Polisens reaktiva sätt att arbeta gör att man har lättast att ingripa mot våldsbrottslingarna inom Bandidos. HA är mera livskraftigt och svårast att bekämpa.

-Att polisen har börjat samarbeta med andra myndigheter som Skatteverket och kronofogden har gjort livet jobbigare för gängmedlemmarna. Man skyddar också utpressningsoffer mer nu än tidigare. Men man borde kanske jobba mera proaktivt (förebyggande), säger Wierup.
Mest läst