Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Det viktigaste med den nya ellagen tog Maud Olofsson bort, nämligen rätten att få betalt för den el som produceras, skriver Lennart Asteberg.

Maud Olofsson hindrar kooperativ grön el

Det är ingen tillfällighet att Maud Olofsson varit så ovillig att förenkla för vindkraftkooperativen. Det är konsekvent politik, skriver Lennart Asteberg i en replik till debatten om gröna elsystem.

I debatten om skatten på vindkraftskooperativ på GP Debatt 17/5 utrycker tre centerpolitiker sin förvåning över ”alliansregeringens avsikt att strypa egenmakt och egna initiativ för att i stället premiera oligopolen och el-jättarna”.

Jag tycker dessa centerpartister skall vända sig direkt till sin partiledare med sin kritik i stället för att gå omvägen över GP Debatt. Det är nämligen näringsminister Maud Olofsson som är det stora hindret för en ändrad politik.

Det finns fler exempel på samma sak som centerpartisterna tog upp.

1 april i år började en ny ellag att gälla. Meningen med lagen var att förenkla för små elproducenter. Det har man också gjort men det viktigaste med lagen tog Maud Olofsson bort nämligen rätten att få betalt för den el som produceras. Därför är det fortfarande helt ointressant att t.ex. skaffa solceller, litet vindkraftverk eller liknande. Du får alltså gärna producera din egen ström och mata ut den på elnätet men du kan inte kräva att få betalt! De stora elbolagen vägrar också att betala.

I den utredning som låg till grund för motionen, som sedermera blev den nya lagen, fanns det med ett förslag till sk. nettomätning. Nettomätning betyder att man kan kvitta utmatad energi mot förbrukad energi. Det skulle betytt att man t.ex. med solceller skulle kunna producera el och mata ut en överproduktion till elnätet dagtid när solen lyser för att köpa tillbaka strömmen när den egna produktionen är för liten. Det är ett system som finns i många länder i Europa och i USA. Där kan man producera den ström man behöver på sommaren för att förbruka den på vintern. Nettomätning är ett administrativt enkelt och billigt system för småproducenter att få betalt för sin elström.

Förslaget till nettomätning var naturligtvis inget som elbolagen jublade över så Maud Olofsson tog, under stora protester från många remissinstanser bland andra Energimyndigheten, bort den delen ur lagen. (och tillsatte ytterligare en utredning i stället). Det är alltså inte en tillfällighet att Maud Olofsson varit så ovillig att förenkla för vindkraftkooperativen. Det är konsekvent politik.

Lennart Asteberg

Mest läst