Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Matlådor av plast – är de farliga?

Miljöförvaltningarna i Göteborg, Stockholm och Malmö har undersökt halterna av kemikalier i varor av plast som kommer i kontakt med livsmedel, till exempel matlådor, stekspadar och bakplåtspapper.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Miljöförvaltningarna har besökt 35 butiker och testat en vara från varje.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är varor som alla kommer i kontakt med. Ofta är det även produkter som barn kan tänkas leka med och stoppa i munnen, säger Ulrika Siemers, miljöinspektör på miljöförvaltningen.

Resultatet av analyserna var positivt. De analyserade varorna innehöll inte de kemikalier de testades för. Men Ulrika Siemers framhåller att det inte var en helhetsanalys av alla skadliga kemikalier.

– Vi har valt ut några ämnen vi har letat efter och vi har inte testat alla produkter i butik. Men det är ett väldigt positivt resultat tycker vi, då ingen av 35 varor innehöll en förhöjd halt.

De flesta butiker är medvetna om reglerna kring kemikalier i varor. Men många har inte tillräcklig kunskap för att kunna ställa krav på kemikalieinnehållet vid inköp från leverantörer.

Hur ska man tänka som konsument?

– Ställ frågor i butiken. Då har man rätt att inom 45 dagar få svar om varan innehåller något särskilt farligt ämne. Oftast är ju butikerna snabbare än så.

Men vill man vara helt säker på att inte få i sig kemikalier är det en bra idé att undvika plastprodukter. Ulrika Siemers föreslår att byta ut matlådan mot en i glas eller, om det känns otympligt, att du inte värmer plastlådan.

– När man utsätter plasten för värme kan det påverka hur innehållet i plasten migrerar ut i maten. Att värma maten på en tallrik istället är bättre.

Ett annat tips är att kolla triangeln i botten av din matlåda i plast, i den står en liten siffra som visar vilken typ av plast det är. Vissa plaster innebär en högre risk än andra. Om plasten är avsedd för att hantera livsmedel i ska det finnas en symbol med gaffel och glas.