Matlådor av plast – är de farliga?

ANNONS
|

Miljöförvaltningarna har besökt 35 butiker och testat en vara från varje.

– Det är varor som alla kommer i kontakt med. Ofta är det även produkter som barn kan tänkas leka med och stoppa i munnen, säger Ulrika Siemers, miljöinspektör på miljöförvaltningen.

Resultatet av analyserna var positivt. De analyserade varorna innehöll inte de kemikalier de testades för. Men Ulrika Siemers framhåller att det inte var en helhetsanalys av alla skadliga kemikalier.

– Vi har valt ut några ämnen vi har letat efter och vi har inte testat alla produkter i butik. Men det är ett väldigt positivt resultat tycker vi, då ingen av 35 varor innehöll en förhöjd halt.

ANNONS

De flesta butiker är medvetna om reglerna kring kemikalier i varor. Men många har inte tillräcklig kunskap för att kunna ställa krav på kemikalieinnehållet vid inköp från leverantörer.

Hur ska man tänka som konsument?

– Ställ frågor i butiken. Då har man rätt att inom 45 dagar få svar om varan innehåller något särskilt farligt ämne. Oftast är ju butikerna snabbare än så.

Men vill man vara helt säker på att inte få i sig kemikalier är det en bra idé att undvika plastprodukter. Ulrika Siemers föreslår att byta ut matlådan mot en i glas eller, om det känns otympligt, att du inte värmer plastlådan.

– När man utsätter plasten för värme kan det påverka hur innehållet i plasten migrerar ut i maten. Att värma maten på en tallrik istället är bättre.

ANNONS

Ett annat tips är att kolla triangeln i botten av din matlåda i plast, i den står en liten siffra som visar vilken typ av plast det är. Vissa plaster innebär en högre risk än andra. Om plasten är avsedd för att hantera livsmedel i ska det finnas en symbol med gaffel och glas.

ANNONS