Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Maten som ger en säkrare graviditet

  Frukt, grönt och fullkorn minskar risken att föda för tidigt visar ny forskning från Sahlgrenska akademin.

  - Vårt budskap är att gravida kvinnor faktiskt kan minska risken att barnen föds för tidigt genom den mat de äter. Vi har funnit en statistisk säker minskad risk för förtidsbörd för kvinnor som ätit nyttig kost under graviditeten, säger Linda Englund-Ögge, läkare och forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I studien, som är ett samarbete med norska Folkhälsoinstitutet, har data från 66 000 gravida kvinnor analyserats. Kvinnorna har fått svara på ett frågeformulär om vad de ätit och druckit sedan starten på graviditeten.

  - Det är unikt med en studie där så många kvinnor deltar. Vi har dessutom mycket information om andra faktorer, som ålder, utbildning, inkomst, rökning, alkoholintag, antal barn och eventuellt tidigare förtida födslar, säger Linda Englund-Ögge.

  Kartläggningen visar att den grupp kvinnor som åt mest nyttig mat hade omkring 15 procents lägre risk att föda i förtid jämfört med kvinnor som hade mest onyttiga kostvanor. Sambandet kvarstod även efter att forskarna justerat för tio kända riskfaktorer för förtidsbörd.

  Mellan fem och sju procent av alla barn i Sverige föds för tidigt. Att föda barn före den 37:e graviditetsveckan kan vara förenat med akuta och långsiktiga komplikationer och är ett stort problem inom dagens förlossningsvård, påpekar Linda Englund-Ögge.

  - Intresset för sambandet med kost och förtidsbörd bottnar i att onyttiga matvanor blivit allt vanligare. Förhoppningen är att våra resultat ska inspirera läkare, barnmorskor och andra som arbetar med gravida att uppmuntra en god kost.

  Linda Englund-Ögge betonar att det inte är farligt för gravida att unna sig något lite extra ibland. Den som vill äta en bit tårta på helgen behöver med andra ord inte ha dåligt samvete.

  Studien ger inga svar på frågor om vad exempelvis vegetarisk kost, fet fisk eller opastöriserad ost betyder för risken att föda för tidigt.

  - Våra resultat stöder de kostrekommendationer som ges till gravida kvinnor, men säger inget om vilka mängder som är bra av olika livsmedel, förklarar Linda Englund-Ögge.

  I studien har forskarna använt en speciell analysmetod som tar hänsyn till matvarors koppling till varandra. Tekniken innebär att en dator letar efter matvaror som samvarierar. Varje kvinna tilldelades poäng för hur starkt hon tillhörde en av de tre grupperna "nyttigt", "onyttigt" och "traditionellt".

  Studien presenteras i dagens nummer av British Medical Journal.

  Fakta: Vilket kostmönster har du?

  Nyttigt: Högt intag av kokta och råa grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter (bröd och flingor), oljor att steka i, yoghurt, torkad frukt, nötter, vatten som dryck till maten.

  Onyttigt: Högt intag av salt och sött godis, pommes frites, blandade köttprodukter, sockersötade drycker, kakor, ketchup och bullar.

  Traditionellt: Högt intag av fiskprodukter (fiskbullar och fiskburgare), mager fisk (torsk och kolja), kokt potatis, sås, margarin, lättmjölk och kokta grönsaker.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.