Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders och hustrun Jane vid ett kampanjmöte i Kentucky.
Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders och hustrun Jane vid ett kampanjmöte i Kentucky.

Sanders ger inte upp jakt på Clinton

Bernie Sanders fortsätter att flåsa Hillary Clinton i nacken inför Demokraternas kommande primärval. Sanders leder i West Virginia, som går till valurnorna på tisdag. Och för varje seger ökar frågetecknen kring varför Clinton inte kan slå ut honom.

ANNONS
|

Hittills har Clinton vunnit 26 och Sanders 19 av de 57 primärvalsdrabbningarna i USA:s delstater och territorier. Clinton har en i princip ointaglig ledning om man ser till antalet delegater, de som röstar fram presidentkandidaten på partikonventet, och Sanders fortsatta kampanj har därför ifrågasatts.

- Det är en distraktion, för han kan inte vinna nomineringen... Varje gång hon måste försvara sig mot en attack eller stå till svars för någon av hans anklagelser är det pengar och tid som kunde användas mot Donald Trump, sade den demokratiske strategen Joe Trippi nyligen till webbtidningen Politico.

ANNONS

Till sista rösten

Men Sanders är av en annan åsikt. Han har sagt till public servicekanalen NPR att han stannar i leken tills den sista rösten räknats, vilket sker i Washington DC den 14 juni. Vermontsenatorn hänvisar till sina många segrar och säger att han är den som står sig bäst mot Republikanernas Donald Trump – ett argument som stöds av aktuella opinionsmätningar. Han har också skrivit till Demokratiska partiet och ifrågasatt varför viktiga konventfunktioner bemannats med uttalade Clintonanhängare, enligt nyhetskanalen CNN.

Pressar Clinton

Dessutom pressar Sanders Clinton mot den politiska vänstern med sina brandtal för höjd minimilön, minskad korruption och ökad miljömedvetenhet. Han leder stort i West Virginia och anses även ligga bra till i Oregon som håller primärval den 17 maj. Och för varje seger ökar frågetecknen kring varför Hillary Clinton inte kan slå ut honom.

Hillary Clinton har dock stort stöd från partieliten, de så kallade superdelegaterna som är fria att rösta efter eget huvud. Och hon leder stort i jättedelstaterna Kalifornien och New Jersey, som går till urnorna den 7 juni.

Fakta: Demokraternas fight

För att bli Demokraternas presidentkandidat inför höstens val krävs stöd från minst 2382 delegater. Genom primärvalen har den förra utrikesministern Hillary Clinton vunnit 1705 delegater och Vermontsenatorn Bernie Sanders 1415 delegater.

Clinton har dessutom stöd av 523 så kallade superdelegater, partihöjdare som är fria att rösta efter eget huvud, och Sanders 39.

Ställningen i nuläget

Delegater Nationellt opinionsstöd

Hillary Clinton 2228 50,3

Bernie Sanders 1454 44,5

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Republikanernas Donald Trump och Hillary Clinton skulle Clinton vinna med 6,5 procentenheter.

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Republikanernas Donald Trump och Bernie Sanders skulle Sanders vinna med 13,4 procentenheter.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

ANNONS