AU vill häva Zimbabwe-sanktioner

ANNONS
|

Afrikanska unionen (AU) och Sydafrika manade på lördagen USA och EU att häva sanktionerna mot Zimbabwe, sedan president Mugabe gått med på att dela makten med oppositionen. Reaktionen från USA och Storbritannien var avvaktande.

Både Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har godtagit ett förslag till maktdelning som lagts fram av samarbetsorganisationen SADC, och som innebär att Tsvangirai tillträder som premiärminister den 11 februari.

AU:s verkställande råd manade i ett uttalande inför söndagens AU-toppmöte i Addis Abeba EU och USA att upphäva sanktionerna för att bidra till att lindra nöden i landet.

Jag anser att alla i dag bör hjälpa Zimbabwe att återuppbygga ekonomin, eftersom en överenskommelse har nåtts, sade AU-rådets ordförande Jean Ping.

Efter de ifrågasatta valen i mars förra året har Zimbabwes redan innan skakiga ekonomi störtdykt. Landet har världens högsta inflation, 231 miljoner procent, och kämpar mot en koleraepidemi som har dödat runt 3 000 människor.

ANNONS
Föreställ er att ni inte hjälper Zimbabwe, vem får då skulden. Alla väntar sig att ekonomin ska återhämta sig nu när Tsvangirai får ansvar för den. Om det inte inträffar, vem kommer folket att lägga skulden på? frågade Ping.

Även Sydafrika uppmanade på lördagen västländerna att upphäva sanktionerna mot Zimbabwe.

Nu när Morgan Tsvangirai har beslutat att ingå i regeringen så krävs det av dem att de ber om hävda sanktioner. Därför väntar vi oss att Europa, EU och andra länder stoppar sanktionerna, sade Frank Chikane, talesman vid det sydafrikanska presidentkansliet, till sydafrikansk radio.

Både EU och USA svarade avvaktande på beskedet från i fredags om att parterna gått med på samlingsregering.

Jag har sett rapporterna om överenskommelsen, men som ni förstår är vi lite skeptiska. sådan här saker har tillkännagivits tidigare. Nyckeln är alltid verkställandet, sade amerikanska utrikesdepartementets talesman Robert Wood.

Lika försiktigt svarade Storbritanniens utrikesminister David Miliband.

Den nya regeringen kommer att bedömas utifrån sina handlingar, framför allt av det zimbabwiska folket, sade han.

EU:s utrikesministrar skärpte i måndags sanktionerna mot genom att bland annat frysa tillgångar för företag baserade i brittiska skatteparadis.

ANNONS