Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1271100.jpg

Mat vi minns

Pepparstek med grönpepparsås var ett måste för alla restauranger med ambitioner på 1970-talet. Här tar vi favoriten i repris och bjuder på dyr oxfilé. Men såsen passar till alla köttbitar eller köttfärsbiffar.

Oxfilé med grönpepparsås

För 4 personer

35 minuter

4 bitar oxfilé, ca 600 g

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 msk smör

1 liten gul lök

3-4 persiljestjälkar

2 msk grönpeppar i lag

2 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

klyftpotatis med timjan

stekta tomathalvor

Gör så här:

1. Hacka lök och persilja riktigt fint, gärna i maskin. Fräs hacket med smör i kastrull. Tillsätt grönpeppar, grädde, rödvin, vatten och kalvfond. Sjud såsen i 10 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud den 5 minuter till. Smaka av med soja, salt och peppar.

2. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja, först i ganska het panna för att få yta, sedan på lägre värme. Oxfilé bör inte genomstekas. Salta och peppra mot slutet.

3. Skär potatis i klyftor och stek dem med olja och rosmarin i ugn. Stek halva tomater som tillbehör. Lägg upp och garnera gärna med extra grönpeppar.

Mest läst