Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mat vi minns

Pepparstek med grönpepparsås var ett måste för alla restauranger med ambitioner på 1970-talet. Här tar vi favoriten i repris och bjuder på dyr oxfilé. Men såsen passar till alla köttbitar eller köttfärsbiffar.

Oxfilé med grönpepparsås

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För 4 personer

35 minuter

4 bitar oxfilé, ca 600 g

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 msk smör

1 liten gul lök

3-4 persiljestjälkar

2 msk grönpeppar i lag

2 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

klyftpotatis med timjan

stekta tomathalvor

Gör så här:

1. Hacka lök och persilja riktigt fint, gärna i maskin. Fräs hacket med smör i kastrull. Tillsätt grönpeppar, grädde, rödvin, vatten och kalvfond. Sjud såsen i 10 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud den 5 minuter till. Smaka av med soja, salt och peppar.

2. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja, först i ganska het panna för att få yta, sedan på lägre värme. Oxfilé bör inte genomstekas. Salta och peppra mot slutet.

3. Skär potatis i klyftor och stek dem med olja och rosmarin i ugn. Stek halva tomater som tillbehör. Lägg upp och garnera gärna med extra grönpeppar.