Oxfilé med grönpepparsås
För 4 personer
35 minuter
4 bitar oxfilé, ca 600 g
salt och svartpeppar
smör och rapsolja
Till såsen:
1 msk smör
1 liten gul lök
3-4 persiljestjälkar
2 msk grönpeppar i lag
2 dl grädde
1 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Att äta till:
klyftpotatis med timjan
stekta tomathalvor
Gör så här:
1. Hacka lök och persilja riktigt fint, gärna i maskin. Fräs hacket med smör i kastrull. Tillsätt grönpeppar, grädde, rödvin, vatten och kalvfond. Sjud såsen i 10 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud den 5 minuter till. Smaka av med soja, salt och peppar.
2. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja, först i ganska het panna för att få yta, sedan på lägre värme. Oxfilé bör inte genomstekas. Salta och peppra mot slutet.
3. Skär potatis i klyftor och stek dem med olja och rosmarin i ugn. Stek halva tomater som tillbehör. Lägg upp och garnera gärna med extra grönpeppar.