Pär Caldenby, Eskil Erlandsson och Lars Bäckström luktar på en Laphroaig. ”Ungefär så kommer vår whisky att smaka”, hävdar Pär Caldenby.
Pär Caldenby, Eskil Erlandsson och Lars Bäckström luktar på en Laphroaig. ”Ungefär så kommer vår whisky att smaka”, hävdar Pär Caldenby.

Massor av whisky

ANNONS
|

- Vi börjar tillverkningen först i sommar och sedan måste råspriten lagras i minst tre år för att få kallas whisky, berättar Pär Caldenby, grundare och styrelseordförande i Smögen Whisky AB.

Vid gårdagens invigning närvarade bland andra jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och landshövding Lars Bäckström.

- Det här är ett utmärkt exempel på en verksamhet som stämmer väl med min vision att Sverige ska bli bäst på mat i Europa, sa Eskil Erlandsson strax innan han klippte det traditionella blågula bandet.

Ministern medgav att han själv inte är någon större whiskyfantast.

- Nej, det kan jag inte säga. Jag är ingen storkonsument.

ANNONS

Samtidigt uttryckte han en förhoppning om att det i framtiden ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av egenproducerade, alkoholhaltiga drycker.

- Det är bara att hoppas att Eskil Erlandsson får sin vilja igenom. Tanken är ju att det här ska bli ett besöksmål och då är det givetvis en fördel om folk också kan köpa med sig produkten hem, säger Pär Caldenby.

Smögenwhiskyn ska i första hand produceras av inköpt, färdigmältat korn. Men grödan kommer också att odlas i mindre skala på gården.

- En del av malten måste vi importera från Skottland, för att få till den rökiga och kärva kustkaraktär vi vill ha. Vi siktar på att producera 10 000 liter första året, säger Pär Caldenby.

Priset för en halvliter Smögen Whisky på Systembolaget uppskattas bli mellan 500 och 600 kronor.

Mackmyra var först ut när portarna slogs upp 1999. I dag har whiskyn från Gästrikland sålts i tiotusentals liter på Systembolaget.

Spirit of Hven på ön med samma namn utanför Skånes kust lanserar snart sin första egentillverkade whisky, baserad på råvaror från närområdet.

Grythyttan Whisky invigde sitt destilleri, som ligger 15 kilometer öster om Örebro, så sent som den 1 maj. 600 aktieägare väntar nu på att produktionen ska komma igång.

ANNONS