Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Massmördaren dödade och jublade

Effektivt mejade han ner ungdomarna en efter en. Varje skott fick honom att jubla och skrika segerrop.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den misstänkte 32-åringe massmördaren dödade minst 92 människor på Utöya och i Oslo.

Dödstalen var på lördagskvällen fortfarande osäkra. Förutom de bekräftade 85 dödsoffren på Utöya saknades fortfarande fyra eller fem personer som polisen sökte efter i vattnet. Även i de sprängda husen i Oslo letade polisen efter fler offer. Dessutom behandlades 28 personer på sjukhuset Ullevål - flera av dem svårt skadade.

"Vi sprang"

En av deltagarna på lägret på Utöya är Marte Björkedal, 17, som var där när allt startade.

-Vi hörde skotten och då sprang vi mot vattnet och började simma.

Hon såg bara en kort glimt av skytten när hon var i fjorden.

-Jag såg en man som stod och sköt mot dem som var i vattnet, säger hon till TT:s utsände.

Enligt polisen använde mördaren en pistol och ett automatvapen.

21-åriga Nicoline Bjerge Schie hukade bakom några klippor när skytten passerade förbi.

-Vi hörde att folk blev skjutna precis intill oss, men vi kunde inte springa fram och hjälpa dem. Han kom efter dem, men vi kunde inte riskera att avslöja oss själva, berättar hon för Dagbladet.

Precis vid gömstället sköts flera personer och några föll i vattnet.

-Det måste ha varit mellan fem och tio som trillade i vattnet. Det var väldigt brant där. Många av dem såg ut att ha allvarliga skador. En tror jag var skjuten i ansiktet.

Hon såg inte gärningsmannen men hörde honom:

-Han ropade, jublade, och kom med flera segerrop.

På hotell Sundvolden i närheten av Utöya samlades anhöriga till saknade och dödade. Psykologer och kuratorer gav krisstöd.

Vid lunchtid anlände statsminister Jens Stoltenberg, och en timme senare anslöt kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon till kriscentret.

Samma dag skulle skulle Stoltenberg egentligen ha varit på Utöya och pratat inför ungdomarna.

-Nu är många av dem inte längre i livet, sade han i ett tal. -För mig är Utöya mitt ungdomsparadis som i går blev förvandlat till ett helvete.

Under lördagskvällen fylldes centrala Oslo sakta av människor efter att ha varit avspärrat sedan bombdådet. Många sökte sig till domkyrkan där de tände ljus för att hedra offren. Bland dem var kronprinsessan Mette-Marit med sina barn.

Den misstänkte 32-årige skytten har varit medlem i invandringskritiska Fremskrittspartiet (FRP), men gick ur för några år sedan. Han har också uttryckt högerextrema åsikter i diskussionsforum på nätet och pekas ut som nationalist och islamfientlig. Han drev en odlingsfirma som i maj köpte sex ton konstgödsel - som kan användas för att tillverka bomber.

Massakern på Utöya startade ett par timmar efter explosionen i Oslo. Efter att ha setts i samband med explosionen tog sig 32-åringen utklädd till polis över till ön.

De båda dåden klassas som terrorhandlingar, vilket innebär att han kan få 21 års fängelse. Polisen ville inte uttala sig om den misstänktes psykiska tillstånd, men sade att det i de första förhören fanns tecken på att han vill förklara sig. Han har bland annat medgivit att han var på ön och att han använde vapen.