Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Massitvt säkerhetspådrag vid tingsrätten i Oslo

Klockan 13 inleds häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik. Säkerhetspådraget är stort.

Häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik är planerade till att hållas vid 13-tiden på måndagen. Men redan vid 8-tiden på morgonen var många journalister, från såväl norska som internationella medier, samlade utanför Oslo tingsrätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åklagaren Christian Hatlo kommer att begära åtta veckors häktning för Anders Behring Breivik, meddelar rätten i ett pressmeddelande, enligt AFP.

Åklagaren begär även att förhandlingarna ska ske bakom stängda dörrar.

Man kan häktas max fyra veckor i Norge, men polistaleskvinnan Viola Bjelland säger att tiden kan dubblas på grund av de extraordinära omständigheterna kring just det här fallet.

Polisen befarar hämndaktioner och "lynchstämning" när den terrormisstänkte massmördaren ska ställas inför domstol och därför kommer ett massivt polisuppbåd att finnas på plats.

– Vi måste försäkra oss att den misstänkte förs tryggt fram och tillbaka till rätten. Vi ska också ombesörja för att det finns så mycket poliser på plats att rättsförhandlingarna kan gå rätt till, säger vakthavande polisbefäl Sveinung Sponheim vid Oslopolisen till norska TV2.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.