Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Masha Gessens skarpa kritik mot tema Ungern

  Masha Gessens riktade skarp kritik mot Balassiinstitutet och Bokmässans samarbete med det ungerska kulturinstitutet. Hennes kritik fick den ungerska delegationen att resa sig och gå.

  Bland annat beskrev Masha Gessen Ungern som en plats som på många sätt påminner om Ryssland – ett slags maffiastat, där romer och homosexuella lever under belägring.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen är en av huvudgästerna årets Bokmässa. Hon deltog i invigningsceremonin som talare, tillsammans med bland andra Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, chefen för Balassi-institutet Judit Hammerstein och Islands kulturminister Illugi Gunnarsson.

  Och hon riktade skarp kritik mot Bokmässans samarbete med det statligt finansierade ungerska kulturinstitutet Balassi.

  "Jag är förskräckt över att dela scen med en representant för Ungerns regering." sa hon bland annat.

  Talet fick den ungerska delegationen på plats under invigningen att resa sig upp och gå.

  – Att de, genom sin medverkan här, kan ta på sig äran av den goda ungerska litteraturen är förskräckligt. Och dessutom farligt, säger hon till GP efter invigningen.

  Samtidigt är hon tacksam över att Bokmässan gett henne möjligheten att uttrycka sin uppfattning under invigningen. Och över det tal som den ungerske författaren Péter Esterházy skrivit och som under invigningen lästes upp av förläggaren Svante Weyler.

  – Balassiinstitutet är ett statligt institut och finansieras av en regim som är i det närmaste nynazistisk, Så att välja Ungern som temaland tyder på synnerligen dåligt omdöme, säger Masha Gessen.

  De som gick ut i protest mot Masha Gessens tal var, förutom Judit Hammerstein även, enligt Kulturnyheterna, statssekreteraren István Igyartó.

  Efter invigningen genomförde svenska författare också en protest bland delegaterna i den ungerska montern. Sven-Eric Liedman, Lena Gedin, Ami Delblanc med flera författare höll upp plakat med texten "Vi vänder den ungerska flyktingpolitiken ryggen" skrivet på engelska och svenska.

  Daniel Levin, programchef för Bokmässan, kommenterar händelsen så här:

  – Det hände. Masha Gessen höll sitt tal, vi visste inte vad hon skulle säga och hon är fri att tala. Varför ambassadören valde att gå tycker jag det är bättre att fråga henne om.