Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Martyren som blev SD-topp

Han var läraren som sparkades två gånger på grund av sin partipolitik. Sedan blev han ledamot i riksdagens utbildningsutskott.

Han är utbildad samhällslärare med historia och geografi som huvudämnen. I en artikel i Sydsvenskan från 2006 beskrevs han som en lyhörd, skicklig och närvarande lärare.

2004 jobbade Richard Jomshof på en skola i Växjö, men tvingades sluta efter att Smålandsposten hade publicerat en text som avslöjade hans partitillhörighet.

Två år tidigare fick han avsluta sitt vikariat som samhällskunskapslärare på Chapmangymnasiet i Karlskrona av samma skäl.

Han ska även ha diskriminerats när han sökt jobb vid andra skolor. Bland andra Mikael Damberg, dåvarande SSU-ordförande, hade uppmanat rektorerna att inte anställa Jomshof, enligt Sydöstran.

– Jag hade aldrig accepterat att min dotter hade Richard Jomshof som lärare i samhällskunskap, sa han till tidningen.

Richard Jomshof blev något av en martyr för partiet. Sedan 2006 har han jobbat heltid med politik och har fram tills nu suttit i utbildningsutskottet – som ansvarar bland annat för förskoleverksamhet, skolväsendet och högre utbildning.

Han har bland annat tagit ställning i frågor gällande skärpningen av språklagen, modersmålsundervisningen och bevarande av de svenska minoriteters språk samt folkminnen.

Bakgrund nya talesmän i SD:

Richard Jomshof, 43 år från Karlskrona, blir ny rättspolitisk talesman efter Kent Ekeroth. Jomshof sitter i partistyrelsen och verkställande utskottet och han brukar beskrivas som en av de fyra i partiet som har mest inflytande och makt, tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Mattias Karlsson. Jomshof är lärare och har fram tills nu suttit i utbildningsutskottet. Han säger att han vill fokusera på brottsoffer och förebyggande arbete. Jomshof anser också att straffbarhetsåldern bör sänkas till 13 år.

Sven-Olof Sällström 44 år från Östersund, blir ny ekonomiskpolitisk talesman efter Erik Almqvist. Han har en bakgrund som officer och Ica-handlare. Sällström säger att han brinner för företagarnas villkor och vill förbättra förutsättningarna för företag att växa. Han har fram till nu suttit i arbetsmarknadsutskottet.

Mest läst