Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

MARTIN WIDMARK

Martin Widmarks nya bokserie utspelar sig på vikingatiden. Cecilia Nelson har läst första boken.

Bok | Ung

Bok | Ung

MARTIN WIDMARK

Hövdingens bägare

Illustrationer: Mats Vänehem

Bonnier Carlsen

Kristnandet gick trögt i det som skulle bli Sverige. Asatron satt djupt i folks hjärtan och dagliga praktik. I sin kapitelbok Hövdingens bägare har Martin Widmark valt att skildra denna turbulenta brytningstid i början av 1000-talet.

Klyftan mellan den gamla och nya föreställningsvärlden representeras av en flod som separerar Östbyn, där Oden och Tor fortfarande dyrkas, från Västbyn som inte bara anammat kristendomen utan också tagit till sig nymodigheter som sängar och idéer om att renlighet kräver större insatser än det årliga julbadet.

Den tioårige huvudpersonen Halvdan Viking kan, sitt namn till trots, inte följa med sin far på vikingafärd eftersom han krossat ena foten i en båtolycka. I stället halkar han in på en annan högt skattad bana: skaldens. Hans talang upptäcks av Östbyns hövding och när de båda byarna drabbar samman i en prestigefylld fajt spelar Halvdan en viktig roll som satiriker och sanningssägare.

Widmark berättar rakt på sak efter att inledningsvis ha varnat för att delar av persongalleriet är av det våldsammare slaget. Några djupare porträtt av dåtidens människor är det inte fråga om utan betoningen ligger på drastiska äventyrligheter som har sina komiska poänger.

Skildringar av vikingatiden blir ju ofta mycket mansdominerade historier och författaren har försökt motverka detta genom att ge hövdingens hustru och den oförskräckta flickan Meia betydande inflytande över händelseförloppet.

De märgfulla, svartvita teckningarna är skapade med respekt för historiska fakta av illustratören och arkeologen Mats Vänehem. Läsare som fastnar för Halvdan och hans värld kan se fram emot ytterligare tre böcker.

679024.jpg

Född i Linköping 1961

Bor i Stockholm

Har skrivit serien om Lasse-Majas detektivbyrå, fantasitrilogin Tyko Flores äventyr med mera.

Har toppat listan över bibliotekens mest utlånade böcker tre år i följd

Mest läst